FeelgoodNew AdultRecensiesRomans

De liefdeshypothese – Ali Hazelwood

Iris1292 views
de liefdeshypothese - ali hazelwood- iris windmeijer

De liefdeshypothese is een hype op BookTok, de perfecte roman voor wetenschappers denk ik zo maar. 😉 Promovendus Olive Smith gelooft in de wetenschap, maar wordt gedwongen om een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt, en we weten allemaal hoe dat kan aflopen…

Adam en Olive

Hazelwood weet de karakters van Adam en Olive heel goed te schetsen, waardoor je helemaal met ze meeleeft. Olive is een ietwat onzekere promovendus die heel goed is in haar onderzoek, maar wat minder affiniteit heeft met het publiekelijk spreken wat hierbij hoort. Liever doet ze gewoon onderzoek in haar lab – ze heeft een missie en wil kostte wat het kost haar onderzoek laten slagen. Adam staat bekend als de laboratoriumtiran van de campus, maar weet in de buurt van Olive langzaam te ontdooien. Hij is helemaal niet zo’n tiran als het lijkt, en langzaam ontdooit Olive voor de ietwat knorrige Adam.

Met een lach en een traan

De slow burning romance van De liefdeshypothese is heerlijk. Van de eerste nepdates, waarbij het steeds duidelijker wordt hoe goed de twee karakters eigenlijk bij elkaar passen, tot hun geplaag heen en weer. Ik zat soms hardop te lachen – maak je borst maar nat voor de scène met de zonnebrand! En je krijgt al helemaal knikkende knieën wanneer het tot een climax komt: je voelt het de spanning van de pagina af knetteren wanneer de achterkant van hun handen elkaar aanraakt…

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: iemand wil hun relatie saboteren en maakt Olive en haar onzekerheden over haar wetenschappelijke carrière met de grond gelijk. Dit was zó goed gedaan dat ik met tranen in mijn ogen zat te lezen. Hazelwood kan de gevoelens van haar karakters zo levensecht neerzetten dat ze mij helemaal betoverd had met De liefdeshypothese.

Favoriete tropes

In mijn recensie van The Spanish Love Deception verwees ik al naar tropes in de romantische literatuur, en ook De liefdeshypothese weet hier een aantal van te gebruiken. Maar extra leuk is wel dat het boek zich daarvan bewust is: wanneer Olive en Adam besluiten te gaan nepdaten verwijst Olive al naar de romantische films. Ook wordt er naar sommige tropes verwezen in de hypotheses waarmee ieder hoofdstuk begint, bijvoorbeeld: “In ongeveer twee van de drie nepdatesituaties wordt er op enig moment een slaapkamer gedeeld; in vijftig procent van de gedeelde-slaapkamersituaties treden nog eens verdere complicaties op vanwege de aanwezigheid van slechts één bed.” Drie keer raden of dit ook geldt voor De liefdeshypothese. Het boek is ook zeker voor fans van The Spanish Love Deception!

Hypotheses

Daarover gesproken – ieder hoofdstuk start met een hypothese, die of bevestigd of weerlegd wordt in het daarop volgende hoofdstuk. Deze manier van schrijven, die duidelijk gebaseerd is op het schrijven van wetenschappelijke artikelen, laat zien dat Hazelwood in haar dagelijks leven niet alleen schrijver is van fictie – ze is namelijk ook neurowetenschapper.

Conclusie

Na een dag huilen en lachen op de bank had ik De liefdeshypothese ineens uit: ik heb het boek niet weg kunnen leggen. De opbouw van de karakters, hun ontwikkeling en de bijbehorende slow burn romance maken dat De Liefdeshypothese haar verwachtingen meer dan waar maakt. Ik ben groot fan!

Uitgeverij: The House of Books
Vertaler: Marjet Schumacher
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.