Drie vrouwen, één manuscript. Iedereen die dit manuscript in handen krijgt, sterft. De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg is het derde deel in hun trilogie over sterke vrouwen. In dit slotdeel wordt in een van de oudste bibliotheken ter wereld een eeuwenoud manuscript gevonden, geschreven door Simon, een broer van Jezus. Het manuscript gaat over Maria Magdalena. Maar niet iedereen wil dat het manuscript boven water komt…
Drie vrouwen
De Magdalenacodex is na Het Isisgeheim en Het Evacomplex het derde deel uit de sterke vrouwen trilogie. Maar ook in deze thriller draait het om drie vrouwen: Sofia, Susanna en Veronica. Drie is een belangrijk getal in de bijbel en staat voor verbondenheid. Veel hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van de drie vrouwen, al zijn hun partners nauw betrokken bij het mysterie. Maar er zijn ook andere perspectieven, zoals die van Pierre de kunsthandelaar, Marco de bibliothecaris en Bondini de raadsheer.
Op een snelle manier leer je een groot aantal verschillende karakters kennen, waarvan ook een namenlijst op de eerste pagina van het boek te vinden is. Toen ik die zag, kreeg ik een beetje de kriebels: zou het nodig zijn? Zijn het zó veel karakters?
Maar dat viel mee: de karakters worden allemaal rustig geïntroduceerd, waardoor je ze goed leert kennen. Vooral Sofia, Suanna en Veronica zijn realistische personages en hun band wordt goed opgebouwd. Hierdoor ga je enorm met hen meeleven, en wordt je helemaal in het verhaal gezogen.
Spanning
Al deze verschillende perspectieven zorgen ervoor dat het mysterie sterk in elkaar zit: de lezer krijgt steeds delen van de informatie, maar niet alles. Hierdoor wordt de spanning in De Magdalenacodex goed opgebouwd. Wanneer Marco een eeuwenoud manuscript vindt, brengt hij het naar zijn oude docent en vertrouweling Giacomo. Maar het manuscript wordt achtervolgd door onheil, want de reputatie van Maria Magdalena is al eeuwenlang gecureerd door de kerk. Dit manuscript bevat nieuwe kennis over haar plaats naast Jezus, maar deze nieuwe informatie kan een bedreiging vormen voor de kerk.
Inbraak, moord: het gaat van kwaad naar erger. Als het balletje begint te rollen gaat het verhaal zo snel dat ik zó graag wil weten hoe het verder gaat. Ik kon De Magdalenacodex niet meer wegleggen. Ze noemen de boeken van Windmeijer regelmatig de ‘Dan Brown van de lage landen’, en ik moest dus ook erg lachen toen er daar een flinke knipoog naar voorbij kwam.
Religie
Maar naast spannend is de thriller ook heel leerzaam. Van kleine feitjes, zoals waarom gekleurde eieren symbool staan voor de verrijzenis van Christus, tot de achtergrond van Maria Magdalena en hoe de kerk omgaat met (het beeld van) vrouwen. Er is duidelijk heel goed onderzoek gedaan door Windmeijer en Slavenburg naar al deze onderwerpen, en achterin het boek staat niet voor niets een flinke bronnenlijst.
Conclusie
Sterke vrouwelijke karakters, een spannend mysterie en een religieuze tekst (ha, hier ook al zo’n heilige drie-eenheid) zorgen voor de succesformule van De Magdalenacodex. Het is duidelijk dat Windmeijer en Slavenburg weten wat ze doen: de combinatie van feiten en fictie zijn sterk in elkaar verweven en zorgen ervoor dat je wel kan voorstellen dat deze personages en discussies ook in het echt plaatsvinden. Deze levensechte thriller leg je niet meer weg zodra je begint met lezen!
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit boek heb ik ontvangen van FSagency in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.
Koop het boek De Magdalenacodex via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.