RecensiesThrillers

De onbekende (William Wisting #14) – Jørn Lier Horst

Iris436 views
De onbekende William Wisting - Jorn Lier Horst - Readalicious

Bij de reconstructie van een moord neemt seriemoordenaar Tom Kerr de benen. Kerr leek hulp te krijgen van buitenaf – misschien wel door ‘Nummer Twee’, zijn nooit eerder gevonden partner -, en rechercheur William Wisting wordt als zondebok aangewezen. De onbekende is het derde deel van het Cold Case Kwartet door voormalig politiechef Jørn Lier Horst.

Spanning

Vanaf de eerste pagina is de spanning in De onbekende voelbaar, ondanks dat er nog niets aan de hand is. De manier van handelen van seriemoordenaar Kerr, zijn interactie met de camera van Line, die een documentaire over hem gaat maken, alles wijst op een bloedstollend boek. Tijdens de reconstructie gaat Kerr er plotseling vandoor – maar al snel wordt het duidelijk dat dit een zorgvuldig geplande actie is. Maar wie zat er achter? En waar is Kerr nu?

Het perspectief wisselt tussen rechercheur Wisting en de freelance documentairemaakster Line – ook de dochter van Wisting. Na de ontsnapping van Kerr gaan ze beide op hun eigen manier op onderzoek uit om hem zo snel mogelijk terug te vinden. Hierdoor weet je soms als lezer meer dan de twee personages, maar je weet nooit genoeg. Hierdoor kan Horst de lezer toch regelmatig verrassen met twists.

Rechercheur

De set-up van een (oudere) mannelijke rechercheur met een jongere vrouwelijke sidekick is niet nieuw. Alleen in De onbekende worstelt Wisting regelmatig met zijn rol als collega en als vader van Line, wat dit wel een nieuwe dimensie geeft. Toch wordt er in dit boek weinig ingegaan op hun persoonlijke relatie.

Zijn rol als rechercheur daarentegen is wel zeer goed uitgewerkt. Het is duidelijk dat Horst hier veel verstand van heeft: zonder af te wijken van het verhaal vertelt hij de lezer hoe het onderzoek in gang wordt gezet. Sowieso zijn de karakters sterk neergezet – ondanks dat ik de eerdere boeken uit het Cold Case Kwartet niet heb gelezen, voelde ik snel veel sympathie voor de karakters. De onbekende is een sterk staaltje politiewerk, een boek zonder bloedstollende achtervolgingen of gruwelijke moorden, maar met heel veel kennis en onderliggende spanning.

De zoektocht

Omdat Wisting verantwoordelijk was voor de beveiliging, wordt hij snel buitenspel gezet in het onderzoek. Ondanks kan hij het niet loslaten, en als lezer wordt je meegesleept in de vraag: wie is nou ‘Nummer Twee’. Langzaam worden alle puzzelstukjes gevormd en de lezer volgt het spoor van Wisting en Line. De spanning wordt zó goed opgebouwd en bouwt op tot de ontknoping.

De onbekende zit vol slimme twists van Kerr en van Horst, waardoor je helemaal in het verhaal zit. Vooral die met een van de namen van de karakters is erg leuk gedaan – ik heb zelf niet de originele tekst gelezen, maar dus zeker bonuspunten voor de Nederlandse vertaling.

Conclusie

De onbekende is geen bloederige thriller, maar wel spannend vanaf de eerste pagina! De goed geschetste karakters in combinatie met de vraag wíe nou ‘Nummer Twee’ is zeer meeslepend. Je kruipt mee in het hoofd van de seriemoordenaar, deze zet Horst onwijs geloofwaardig neer. De korte hoofdstukken en snelle schrijfstijl zorgen er dan ook voor dat je door het boek heenvliegt.

P.S. Dit boek is ook verfilmd in de serie ‘Wisting‘. Bekijk hier de trailer:

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaler: Kim Snoeijing
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek De onbekende via bruna.nlDe link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.