FantasyRecensiesYoung Adult

De roep van de raaf – Mercy Ngeno & Jen Minkman

Iris367 views
De roep van de raaf - Mercy Ngeno & Jen Minkman - Readalicious

De zestienjarige Chela weet hoe het hoort: in het dorp Tamboyon mogen alleen mannen magie bedrijven. Dan krijgt ze op een nacht een visioen van een mysterieuze raaf die haar vertelt dat ze haar eigen magie zal moeten gebruiken om haar volk te redden. Ze vertelt de raad over dit visioen, maar de mannen geloven haar niet en Chela wordt verbannen.

Een visioen

De roep van de raaf begint meteen met het visioen, waardoor je meteen in het verhaal wordt gezogen. Het verhaal wordt verteld vanuit de zestienjarige Chela, en door de vlotte schrijfstijl van Ngeno en Minkman leer je haar snel en goed kennen. Chela weet niet wat ze moet doen met haar visioen, en worstelt daarmee. Wanneer ze besluit om de raad in te lichten, wordt ze niet geloofd. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen in De roep van de raaf liggen gevoelig: vrouwen hebben weinig inspraak en het is echt een mannenwereld. Maar gaandeweg het verhaal verandert deze aanpak. Dit wordt goed en geloofwaardig opgebouwd.

Afrikaans cultuur

De roep van de raaf is een samenwerking tussen de Keniaanse auteur Mercy Ngeno en de Nederlandse auteur Jen Minkman. Het boek is een magische YA, maar de setting is heel anders dan we van veel YA gewend zijn. Het verhaal vindt namelijk plaats in Kenia, in een dorp met een wat meer traditionelere opzet. De bewoners leven in hutten, gaan op jacht en de mannen trouwen met meerdere vrouwen. Ook worden verschillende bestaande volkeren genoemd, zoals de Masai uit Kenia. Dit beeld van de meer traditionelere Afrikaanse levensstijl wordt in De roep van de raaf gebruikt als setting.

Kolonialisme

Chela’s dorp wordt aangevallen door witte mensen – dit is gebaseerd op hoe het Britse rijk Kenia binnenviel. Door deze belangrijke historische gebeurtenis vanaf een andere kant te laten zien en te verwerken in dit fantasyverhaal zorgt ervoor dat je met een frisse blik naar deze gebeurtenissen kijkt.

Dun boek

Met slechts 136 pagina’s is De roep van een raaf een dun boek – zeker voor een fantasy. Dit is een voor- en een nadeel. Het is een voordeel voor de lezers die niet zo houden van de ellenlange worldbuilding die soms gepaard gaat met fantasyverhalen – je zit hier gewoon zó in het verhaal en het ontvouwt zich heel natuurlijk.

Maar het kan ook een nadeel zijn voor de wat meer nieuwsgierige lezer, die meer achtergrondinformatie wil. Zelf blijf ik met wat vragen zitten, zoals: waar komt de magie vandaan? Waarom kunnen de vrouwen de magie zó makkelijk leren gebruiken? Hoezo hebben ze hun krachten zo snel onder controle? En natuurlijk: hoe gaat dit verder in de toekomst? De roep van de raaf maakt me erg nieuwsgierig naar de hele omliggende wereld van Chela’s dorp, en ik zou hier graag meer over lezen!

Conclusie

De roep van de raaf is een fijne combinatie van Afrikaanse setting en spannende fantasy. Met het hoge verteltempo, de vele interessante wendingen en de belangrijke boodschap echt een fijne YA. Wat mij betreft had het boek nog wel langer mogen zijn.

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.