RecensiesRomansYoung Adult

De roep van het hart – Kiera Cass

Iris650 views
De roep van het hart - Kiera Cass - Readalicious

Hou je van prinsessen, ridders, jonkvrouwen en romantiek? De boeken van Kiera Cass kun je ook wel sprookjes voor young adults noemen, en De roep van het hart is geen uitzondering. Droom weer weg naar kastelen, prinsen en prinsessen met Cass’ nieuwste boek. Deze stand-alone van bijna 500 pagina’s laat je wegdromen naar Kadier, waar je de star-crossed lovers Annika en Lennox leert kennen.

De prinses

Annika is de prinses van Kadier. Zoals bij de meeste prinsessen is haar belangrijkste taak om een huwelijk te sluiten voor een bondgenoot. Ondanks dat Annika hier niet achter staat, houdt ze zó veel van haar volk dat ze hiermee instemt. Annika is een likeable karakter: ze is lief en gaat voor het vuur voor de mensen van wie ze houdt. Maar – het is vast geen verrassing – deze prinses heeft meer in haar mars. Ze leert stiekem zwaardvechten, en is slim en leergierig. Allemaal karaktertrekken die terugkomen bij veel prinsessen in sprookjes, maar Cass weet toch zo meeslepend te schrijven dat dit niet storend is.

Een huwelijk…

Dus Annika moet trouwen met Nickolas om de positie van haar familie, en specifiek van haar broer en kroonprins Escalus. Maar Nickolas is helemaal niet zo’n prins op het witte paard: hij is bot en wil de baas spelen over Annika. Hij eist bijvoorbeeld dat ze haar haren voortaan altijd opsteekt, omdat dit ‘zo hoort’. Argh, ik raak al gefrustreerd als ik aan hem denk! Het lijkt alsof dit huwelijk ook voor Nickolas niet meer is dan een zakelijke transactie, tot blijkt dat hij toch graag haar prince charming zou zijn…

En dan hebben we ook Rhett, de bibliothecaris. Hij is een goede vriend van Annika, maar ook hij wil niets liever dan uit de friendzone ontsnappen. Hij leert haar zwaardvechten en is bereid om haar altijd en overal mee te helpen. Of toch niet?

.. of liefde?

Maar Annika wil geen zakelijk huwelijk, of een vriendschap zonder passie. Annika droomt van een liefde zoals in de sprookjes, ze wil liefde die klinkt als ‘duizend hartslagen tegelijk’ (kijk, dáár komt de Engelse titel vandaan). En wanneer ze Lennox ontmoet, is het ook liefde op het eerste gezicht. Er is alleen één probleem: Lennox hoopt met zijn leger ooit de gestolen troon terug te kunnen veroveren, en hij heeft alles over voor zijn doel.

Cass weet de verschillende karakters in De roep van het hart sterk te beschrijven – allemaal krijgen ze een eigen achtergrond en wordt het duidelijk waar hun karaktertrekken vandaan komen. Vooral Annika en Lennox worden goed uitgediept: het perspectief tussen hen wisselt ook per hoofdstuk, waardoor je precies weet hoe ze zich voelen en hoe ze over elkaar denken.

Geslepen zwaarden

Alle honingzoete sprookjes kennen we nu wel van Cass. In De roep van het hart bevat veel meer actie dan De selectie-serie, of haar andere boeken. Er zijn veldslagen, een ontvoering, legers… en dit keer worden de zwaarden écht gebruikt en niet alleen tentoongesteld in de balzaal. Dat is een welkome aanvulling aan Cass’ normale repertoire. Wanneer Annika zelfs Lennox weet te verwonden, en hij dit wel op prijs stelt, moet ik even denken aan Poppy en Casteel in Armentrout’s Blood and Ash. Worden de verhalen van Cass minder zoetsappig?

Annika en Lennox komen recht tegenover elkaar te staan, letterlijk en figuurlijk. Maar dit is niet alleen liefde op het eerste gezicht. Hun verboden liefde groeit wanneer ze elkaar beter leren kennen. De star-crossed lovers weten dat hun romance geen kans op slagen heeft, maar toch kunnen ze niet stoppen met aan elkaar denken.

Zoals vaker bij de boeken van Cass gaat het niet om het resultaat en de ‘en ze leven nog lang en gelukkig’, maar om de weg ernaar toe. De karakters vechten tegen hun gevoelens voor elkaar en proberen te doen wat hoort. Maar the heart wants what it wants

Conclusie

Met De roep van het hart wijkt Cass niet af van haar bekroonde recept: royalty, kastelen en verboden liefde. Maar deze YA-roman bevat meer actie dan we van haar gewend zijn, waardoor het verhaal iets minder zoetsappig en wat spannender wordt. Een must-read voor haar fans (maar als je niets hebt met verliefde prinsessen kun je dit beter overslaan).

Uitgeverij: Best of YA
Vertaler: Hanneke van Soest
Dit boek zat in de december box van So Many Pages. Bekijk ook de volledige box hier.

Heb je toevallig Nextory? Dan kun je het Engelstalige ebook hier lezen. Of koop het boek De roep van het hart via bruna.nl. De link bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.