RecensiesThrillers

De schaduw van Vermeer – Jeroen Windmeijer

Iris112 views
De schaduw van Vermeer - Jeroen Windmeijer - Readalicious

Wanneer docent Fabian de Ligt een manuscript in handen krijgt over Vermeer, gaat hij op zoek naar de waarheid achter dit manuscript. Maar dan blijkt al snel dat er meer mensen azen op de informatie. Er zijn inbraken, overvallen en de situatie wordt steeds grimmiger. Waar is Fabian in beland en wat is er nou écht waar over Vermeer?

Spanning en gevaar

In De schaduw van Vermeer volgt Windmeijer een recept wat vaker voorkomt in zijn oeuvre met de combinatie van historie en spanning. Toch weet hij dit weer in een ander jasje te gieten, met dit keer de focus op Johannes Vermeer. Docent Fabian de Ligt onderzoekt een mysterie, en dit is niet zonder gevaar. Dit zorgt voor een spannend boek, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende vertelperspectieven. Zo krijg je als lezer langzaam een beter beeld van de situatie en van het naderende gevaar.

Informatief

De boeken van Windmeijer zijn bij mij altijd moodreads: ze zitten vol informatie en daar moet ik op zo’n moment net zin in hebben. Ik was nog niet zo bekend met Vermeer: op een paar bekende werken na, wist ik weinig over hem en zijn leven. Dat maakt De schaduw van Vermeer zo interessant: ondanks dat het fictie is, leer je toch meer over deze schilder. Maar juist ook omdat het fictie is en de werkelijkheid en fictie door elkaar lopen, is het een interessant boek maar kan ik niet alles voor waarheid aannemen. Door de vele informatie had ik wel moeite met het tempo en de opbouw van de spanning. Bij De schaduw van Vermeer vond ik het moeilijk om goed in het boek te blijven, waardoor ik er even over heb gedaan om het boek te eindigen. Toch blijft het boek interessant en vind ik het zeker waard om te blijven lezen!

Conclusie

Met De schaduw van Vermeer weet Windmeijer weer het heden met het verleden te verbinden door middel van een mysterie rondom de schilder Vermeer. Ondanks de vele informatie die je krijgt, blijft het boek interessant ~ maar voor mij zijn dit geen boeken die ik in één adem uitlees, maar een waarvan ik langzaam de puzzelstukjes leer kennen.

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.