RecensiesThrillers

De schaduwman – Helen Fields

Iris368 views
De schaduwman - Helen Fields - Readalicious

Je ziet hem niet… toch is hij er. Connie Woolwine wordt ingehuurd als profiler nadat een vrouw verdwijnt in Edinburgh. Maar dan blijkt ze niet het eerste slachtoffer te zijn, en zeker niet het laatste… Kan Connie met haar Britse compagnon Brodie Baarda achterhalen waar de schaduwman is en wat hij van plan is?

Perspectieven

De schaduwman bestaat uit verschillende perspectieven: de dader, slachtoffers en de politie. Juist door deze perspectieven is het boek heel spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren, en je weet niet wie er achter zit. Elspeth is ontvoerd en zit vast in een flat. Ze weet niet waarom, maar dan brengt haar ontvoerder een meisje mee: Meggy. Elspeth en Meggy proberen te ontsnappen, maar hun ontvoerder is niet dom. Maar er is wel iets met hem aan de hand… Als lezer wordt je in het verhaal gezogen en door de verschillende perspectieven leer je alle karakters kennen.

Het duo

Ook De schaduwman werkt – zoals vele andere thrillers – met een duo dat de ontvoering moet oplossen. Connie Woolwine is een Amerikaanse forensisch psycholoog, en Brodie Baarda is overgeplaatst uit Londen. Hierdoor zijn de karakters niet bekend met elkaar, maar ook niet met de stad en alle collega’s overal. Dit zorgt voor interessante dynamiek in het verhaal. Vooral Woolwine en Baarda is een leuk duo – ik moest vaak lachen om de manieren waarop ze probeert hem uit de tent te lokken met zijn ‘Britsheid’.

Spanning

De schaduwman is een race tegen de klok. Ik krijg wat Criminal Minds-vibes van de Amerikaanse profiler, en de manier waarop ze probeert in het hoofd van de schaduwman te kruipen. Hoe denkt hij? En hoe kan ze hem vinden? Connie Woolwine is een interessant karakter en ze is een beetje raar, maar dit maakt haar wel een uniek karakter.

De spanning in De schaduwman is goed opgebouwd en verslapt niet, waardoor je blíjft lezen. Het is ook onduidelijk wat er met de dader aan de hand is, waardoor je extra nieuwsgierig wordt. Het boek blijft constant spannend.

Conclusie

De schaduwman is een hele sterke thriller met vibes van Criminal Minds en een bijzondere dader. Door de verschillende perspectieven wordt je in het verhaal gezogen en weet je meer dan de karakters, waardoor uiteindelijk de puzzelstukjes in elkaar vallen. En dan kan je niet meer stoppen met lezen!

Uitgeverij: AmboAnthos
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.