RecensiesRomans

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Iris360 views
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid - Readalicious

Hollywoodicoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glansrijke maar door schandalen geteisterde carrière. Ze benadert de jonge journalist Monique Grant. Maar wat verbergt Hugo? De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is fascinerend van begin tot eind, met kippenvel tot aan de laatste pagina. Wát een goed boek!

Terugblik

Wanneer Evelyn contact opneemt met Monique, doet ze dit onder valse voorwendselen. Monique werkt voor een vooraanstaand magazine, en zij willen maar al te graag een interview met de Hollywoodicoon publiceren. Maar Evelyn speelt open kaart met Monique: ze wil geen artikel in het magazine, maar dat Monique haar biografie postuum uitgeeft. Dus ze vertelt Monique over haar leven aan de hand van haar zeven echtgenoten. Het verhaal bestaat dus uit hoofdstukken uit het heden, uit het verleden, en soms ook (oude) artikelen over Hugo. Hierdoor wordt je alleen maar nieuwsgieriger: Jenkins Reid zuigt je meteen in het verhaal.

Hollywood

De jonge Evelyn wil naar Hollywood om filmster te worden, dat is haar ultieme doel. Alles wat ze doet, doet ze met het oog op haar carrière. Ze wil namelijk niet zomaar actrice worden, maar echt fílmster. Je wordt meegesleept in de wereld van Hollywood. Jenkins Reid schrijft zo beeldend dat ik Evelyn Hugo zo voor me zie – tussen Grace Kelly, Elizabeth Taylor en Katharine Hepburn. Old Hollywood stráált van de pagina’s af.

Met De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo krijg je ook een interessant inkijkje in het Hollywood van de filmsterren. Hoe ver zou jij gaan voor een rol? Om je carrière te beschermen? Of voor de liefde?

Echtgenoten

Evelyn vertelt haar verhaal aan de hand van haar zeven echtgenoten – zo is het boek ook opgedeeld. Maar wanneer Monique haar vraagt of ze niet bang is om herinnerd te worden om haar echtgenoten, wijst Evelyn haar er heel terecht op dat zíj Evelyn Hugo is, en niet ‘de echtgenoten’. Het verhaal gaat niet over haar echtgenoten, maar over haar.

Evelyn’s huwelijken zijn niet allemaal uit liefde: soms uit vriendschap, of juist een meer zakelijke deal. Maar Evelyn’s verhaal gaat wel over liefde, waarmee ze ook een hoop taboes zoals over abortus en homo- en biseksualiteit doorbreekt. De echtgenoten zijn slechts de tijdlijn waarin Evelyn’s verhaal wordt verteld.

Persoonlijk

Evelyn heeft een pantser om haar persona gebouwd, maar tijdens het vertellen van het verhaal wordt ze steeds menselijker. Ondanks alle Hollywood-wendingen voelt het verhaal zo realistisch aan dat het lijkt alsof Evelyn Hugo echt bestaan heeft. Maar de grote vraag is: waarom wilde ze per se dat Monique haar zou interviewen? Soms worden er ook kleine hints gedropt:

“Ik heb nog geen flauw benul dat Evelyn Hugo binnen een week haar verhaal zou afronden, waardoor duidelijk zou worden waar het haar allemaal om te doen was en ik zo’n hartgrondige hekel aan haar zal krijgen dat ik oprecht bang ben dat ik haar iets aandoe.”

The suspense is killing me! Per pagina wordt het verhaal persoonlijker en je krijgt zó veel meer dan je verwacht wanneer je dit boek openslaat.

Conclusie

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is een van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen. De combinatie van het snelle verteltempo met het fascinerende verhaal met véél meer diepgang dan verwacht en de Hollywood glamour maken dit een must-read.

Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaler: Lette Vos

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.