FeelgoodRecensies

Die zomer met jou – Sarah Morgan

Iris136 views
Die zomer met jou - Sarah Morgan - Readalicious

Cecilia heeft altijd gezegd dat ze nooit meer zou terugkeren naar haar vakantiehuis op Cape Cod. Maar als Cecilia daar heenvlucht vlak voor haar 70e verjaardag, is er een onverwachte gast: Lily. Lily is ook haar leven ontvlucht. De twee vrouwen bouwen een band op, maar hoe lang kunnen ze de realiteit ontlopen?

Generaties vrouwen

In Die zomer met jou komen verschillende perspectieven aan bod. Naast Cecilia en Lily leer je ook Kirsten kennen: de dochter van Cecilia. Toevallig is Kirsten de moeder van een oude vriendin van Lily. Deze drie vrouwen zijn verschillende generaties, maar ze worstelen met dezelfde problemen. Door de verschillende perspectieven weet Morgan de vaart in het verhaal te houden.

Cecilia’s man Cameron is onlangs overleden. Ze worstelt met rouw en de nieuwe situatie, en weet niet meer goed wie ze nou zélf is. Ze heeft namelijk altijd in zijn schaduw gestaan: hij was een beroemd kunstenaar. Het verlies heeft er ook ingehakt bij zijn dochter Kirsten. Maar Kirsten voelt zich eenzaam: haar man is chirurg en is áltijd aan het werk. Hij was afwezig bij de geboorte van hun eerste kind, bij ouderavonden, sportdagen, verjaardagen, trouwdagen, ga zo maar door. Maar bij Kirsten is de maat vol: wanneer komt zij op de eerste plek? Na het verlies van haar vader heeft ze niemand om haar verdriet mee te delen, totdat een andere man haar aandacht geeft…

Lily is onlangs gestopt met haar studie geneeskunde, tot groot verdriet van haar ouders. De passages waarin Lily over haar ouders en hun verwachtingen vertelt voel ik tot in m’n botten en zijn zo scherp geschreven. Je zou het boek bijna verplicht geven aan alle ouders, zodat ze begrijpen wat de impact van zulke opmerkingen kan zijn. Het liefste zou Lily kunstenares worden, maar dat lijkt onmogelijk. Voor nu heeft ze een baantje in Cape Cod en probeert ze vooral weg te lopen van haar problemen, en haar gebroken hart.

Identiteit

De drie vrouwen worstelen met de vraag ‘wie ben ik?’ Ondanks hun hele andere situaties, worstelen ze met de verwachtingen van de mensen om zich heen, voornamelijk van hun familie. Door constant toe te geven aan deze verwachtingen, zijn ze zichzelf een beetje kwijtgeraakt. In Cape Cod komen ze tot rust en hebben ze de kans om hun eigen ik weer terug te vinden.

Ondanks dat de verwachtingen van familie belangrijk zijn, is ook de goedkeuring en steun van je familie een rode draad in Die zomer met jou. De vrouwen vinden steun bij elkaar wanneer ze het juist niet verwachten. Ook ouderschap is een belangrijk thema: Cecilia en Kirsten kijken beide terug op het opvoeden van hun kinderen.

Strandleven

In Die zomer met jou wordt je meegenomen naar het dorpje Cape Cod. Door de beeldende schrijfstijl van Morgan waan ik me heel even daar op het strand. De roman staat vol met prachtige zinnen en passages, ik heb zo veel mooie en diepzinnige passages gemarkeerd!

Maar wat is een goede summer read zonder een summer romance? Hier gebruikt Morgan de second chance trope. Dit kan zijn bij een oude liefde, of je huidige liefde toch een nieuwe kans geven, of juist een jeugdliefde. Zo is een van de adviezen in het boek:

‘Als ik één ding heb geleerd van al die jaren met je vader, dan is het dat een kleine hobbel in de rails nog niet betekent dat de trein ontspoort.’

De romances zijn ontroerend en hartverwarmend, waardoor je het boek constant met een glimlach zit te lezen.

Conclusie

Die zomer met jou is een perfecte summer read! Het boek bevat een inhoudelijk sterk plot, en door de overkoepelende thema’s zit het verhaal ijzersterk in elkaar. Maar er is ook genoeg ruimte om weg te dromen aan het strand, of te dromen van je eigen zomerhuisje.

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Vertaler: Anne Jongeling
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Die zomer met jou via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Aanrader

Vond je dit een leuk boek? Dan kan ik Wie ik ben zonder jou van Susan Muskee aanraden! Dit boek heeft ook een duaal perspectief waarin verschillende generaties op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Lees hier mijn recensie van Wie ik ben zonder jou.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.