RecensiesRomans

Drie vrouwen – Lisa Taddeo

Lucia763 views
drie vrouwen lisa taddeo

Taddeo heeft acht jaar lang de sekslevens van drie vrouwen gevolgd. Het resultaat is deze bestseller die belooft ‘de waarheid over vrouwen en begeerte’ te vertellen.

Het verhaal gaat over Lina, een huisvrouw. Haar man besteedt geen aandacht aan haar. Hij zoent haar maandenlang niet, ook al is dat het enige wat ze van hem wil. Ze belooft zichzelf dat ze hem verlaat als hij haar drie maanden niet heeft aangeraakt. Haar eenzaamheid snijdt wanneer je dit leest.

She feels that she is suffocating. She has these children she has to keep alive day in, day out, and if anything happened to them she would die, but at the same time, they are weights. She feels alone in caring for them. She feels alone in caring for herself. She wishes she could stop caring for everything. She wishes she could burn the house down. She wishes her husband would touch her and make her feel like a living thing.

Sloane, heeft haar eigen restaurant met haar man, en laat hem toekijken wanneer ze seks heeft met andere mannen. Dat klinkt vrij, maar blijkt later anders in elkaar te steken.

There is always something you take for granted, Sloane knew, that somebody else is starving for.

Ten slotte puber Maggie. Haar leraar Engels ‘verleidt’ haar. Ze wordt verliefd. Haar gevoelens worden levensecht door Taddeo beschreven. En vooral dat ze Twilight leest laat goed zien hoe kinderlijk ze nog is.

We don’t remember what we want to remember. We remember what we can’t forget.

Dit verhaal gaat volgens mij niet over begeerte van vrouwen. Maggie heeft op zeventienjarige leeftijd een ‘relatie’ met haar leraar. Ze hunkert naar liefde, vertrouwdheid, haar ouders zijn alcoholisten en ze is eenzaam. Wat de leraar met haar doet beschadigt haar enorm. Dan zijn er nog de andere personages: Lina wordt als puber verkracht door drie jongens. En Sloane lijkt het er goed vanaf te brengen, totdat je leert waarom ze die spannende triootjes heeft. Dit boek gaat wat mij betreft over de impact van mannen en hún seks op het leven van deze vrouwen.

Tot zo ver de verhaallijn. Ik vind het begin van het boek wat ‘overschreven’. Te veel details, zoveel zelfs dat ik de drie personages moeilijk uit elkaar kan houden en het me lastig duidelijk wordt waarover het gaat. Die verhalende details storen me ook gezien het karakter van het boek. Het gaat om non-fictie, en er staat ‘onderzoek’ op de achterkant, en ‘de waarheid’. De waarheid hoeft vaak niet ‘opgefluft’ te worden met onnodige details. Tegen het midden van dat boek worden de storende details minder, en ben ik van de details in de zinnen gaan houden. Taddeo doseert dan beter. En die potentie zie je al in de eerste zin van het boek:

You get ready that morning like preparing for war. 

Dat de belofte van het boek niet matcht met wat het boek is, is verwarrend, maar doet geen afbreuk aan het boek. Het is belangrijk om te lezen over hoe mannen invloed hebben op vrouwen, hoe de vrouwen zichzelf redden, wat ze willen, wat ze missen. Uiteindelijk is dit boek toch vooral goed geschreven, je leeft mee met alle personages en zet je aan het denken.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.