RecensiesYoung Adult

Dwaalspoor – Caleb Roehrig

Iris2092 views

Er zijn van die boeken die je in een adem uitleest, en Dwaalspoor is daar een van. Rufus Holt is op een feestje wanneer zijn halfzusje April hem belt. Ze smeekt hem om hulp, en Rufus krijgt een lift van zijn ex-vriend Sebastian. Ze treffen April aan naast het levenloze lichaam van haar vriendje Fox, met een groot mes in haar handen. Ze zweert dat ze Fox niet heeft vermoord, en wil dat Rufus niet naar de politie gaat, maar haar helpt de dader achterhalen. Maar April vertelt niet de hele waarheid…

Vertrouwen

Rufus gaat op zoek naar de dader, maar hij kan niemand vertrouwen: niet zijn ex-vriend, en zeker niet zijn half-zus. Ook de personages die op het plaats delict aanwezig waren op de avond van de moord zijn niet te vertrouwen. Gelukkig weet Rufus dit al, omdat hij ze kent van school. Door dit gebrek aan vertrouwen word je nerveus. Wie weet er meer over de moord op Fox? Rufus stelt goede vragen en weet snel verbanden te leggen, maar daarmee kan je ook op het verkeerde been gezet worden. Dwaalspoor is een race tegen de klok, waarbij Roehrig je meesleurt tot aan de ontknoping.

Oppervlakkig

Wel heel jammer is dat de personages uit Dwaalspoor nogal oppervlakkig geschetst worden. Rufus leer je beter kennen door middel van flashbacks, maar ook in deze wordt zijn motief niet altijd duidelijk. Het blijkt dat Rufus gepest wordt op school om zijn geaardheid, maar dit is duidelijk ondergeschikt aan de moord van Fox die opgelost moet worden. Dit is jammer, want dit had een belangrijk thema kunnen zijn waarmee Dwaalspoor het verschil had kunnen maken tussen een simpele, spannende thriller of een meer gelaagd verhaal.

Rufus’ relaties met de andere karakters worden ook vrij kort geschetst, behalve de relatie met Sebastian. Een aantal weken geleden is hun relatie gestrand, toen Sebastian begon met Rufus negeren. Rufus begrijpt niet waarom Sebastian zo plotseling de relatie eindigt, en heeft nog gevoelens voor zijn ex-vriend. Dit leidt soms tot vreemde situaties, bijvoorbeeld wanneer Rufus zich op een plaats delict afvraagt of zijn ex wel ziet dat hij gespierder is geworden:

Zelfs in alle verwarring en shock voel ik een ongelooflijk ongepast gevoel van tevredenheid nu mijn ex-vriendje goed kan zien hoe afgetraind mijn borst en buikspieren zijn geworden in de weken sinds hij me heeft gedumpt.

Conclusie

Ondanks het gebrek aan diepgang bij de karakters heeft Roehrig een ontzettend spannende thriller weten neerzetten. De plot is goed uitgewerkt en omdat je constant op het verkeerde been wordt gezet, blijf je tot het einde van het boek gissen naar de moordenaar. Rufus had een heel interessant personage kunnen zijn, maar helaas was dit niet goed genoeg uitgewerkt. Dit is jammer, want Dwaalspoor had veel meer potentie.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter