RecensiesThrillers

Dwaalspoor – Suzanne Vermeer

Iris2510 views

Met Dwaalspoor ligt de volgende Suzanne Vermeer alweer klaar om je mee te voeren in een mysterie. Wanneer zakenman Vincent Mulder om het leven komt bij het mountainbiken, lijkt het een ongeluk. Maar dan wordt er vlakbij nog een dode vrouw gevonden, en wordt de Vincent’s vrouw Silvia aangewezen als verdachte door een getuige. Silvia roept de hulp in van Lauren Martens, die in Vermeer’s Zomeravond al een belangrijke rol speelde.

De plot

Silvia en Vincent zijn al jaren getrouwd, maar de passie is uitgeblust. Ze zijn van plan om te gaan scheiden, maar nadat er een belangrijke deal voor het bedrijf van Vincent is gesloten. Alleen loopt dat niet helemaal op rolletjes: Vincent’s zakenpartner Sebastiaan heeft hier andere ideeën over. Omdat Silvia en Vincent nog steeds goede vrienden zijn, gaan ze samen naar hun vakantiehuisje in het Zwarte Woud om even bij te tanken van alles. Vincent gaat een middagje mountainbiken, maar komt niet meer terug…

Moord

Eerst gaat de politie uit van een noodgeval, maar als er nog een lijk wordt gevonden, wordt Silvia beschuldigd van moord. Dwaalspoor wordt volledig vanuit het perspectief van Silvia verteld, waardoor je weet dat ze er niets mee te maken heeft. Maar Silvia wordt op haar beurt ook bedreigd. Is het de zakenpartner met de verkeerde visie? Of die louche partij die in het bedrijf wil investeren? Of de jaloerse broer, die boos is dat hij geen erfenis krijgt? Er zijn meerdere mensen gebaat als Silvia uit beeld verdwijnt, maar met maar een motief: het gaat altijd over geld.

Geraffineerd weer Vermeer verschillende verdachten in beeld te brengen in Dwaalspoor. Maar wie wordt hier nou op een dwaalspoor gezet: de politie of de lezer? Ondanks dat de verdachten ietwat doorzichtig zijn – je voelt wel een beetje aan wie er slechte bedoelingen hebben en wie echt slecht zijn – weet Vermeer in Dwaalspoor de spanning weer zo te doseren dat je toch nieuwsgierig blijft en blijft lezen.

Snelle afhandeling

Toch vond ik Dwaalspoor doorzichtiger dan andere boeken van Vermeer, en zeker de doorgewinterde lezer zal de dader snel kunnen aanwijzen. Wat mij betreft had Dwaalspoor wel wat dikker mogen zijn: het is met 191 pagina’s een vrij dun boek. Ik heb ook het idee dat sommige zaken daarom erg snel afgerond moesten worden. Zonde, want er zijn nog zeker losse eindjes die afgerond hadden kunnen worden.

Conclusie

Dwaalspoor is een lekker tussendoortje van Vermeer: een wat snelle en hierdoor iets meer voorspelbare thriller voor op een zomerdag. Voor fans van Zomeravond is het leuk om Lauren en de Franse rechercheur Girard terug te zien, maar voor alle fans van Vermeer een fijn mysterie.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Dwaalspoor via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.