RecensiesYoung Adult

Dwarsloper – Mijke Pelgrim

Iris1779 views

De zestienjarige Tessel maakt zich niet druk over het klimaat. Hoe komt ze dan in de klimaatmars naar Brussel terecht? In Dwarsloper laat Mijke Pelgrim zien de persoonlijke expeditie van een opstandige puber zien.

School is stom

Tessel begint als de standaard verveelde tiener: school is saai, de leraren zijn stom en haar ouders zijn vooral druk met zichzelf. Dus is Tessel ook vooral druk met zichzelf, tot ze een aantal keer uit de les wordt gestuurd. Maar ook dat maakt geen indruk. Het is een beetje herkenbaar: iedereen had wel lessen op school die ze saai vonden, of docenten waarbij het moeilijk was om de aandacht erbij te houden. Het doet me een beetje weemoedig terugdenken aan de middelbareschooltijd.

Klimaatmars

Tijdens maatschappijleer vraagt de lerares waarom de leerlingen eigenlijk in de klas zitten, en niet bij de klimaatmars zijn. Tessel ziet dit als het perfecte excuus: lekker weg van school en buiten zijn. Wanneer Tessel geschorst wordt, neemt ze dan ook een besluit: ze loopt weg, en gaat naar Utrecht. Vanaf daar zal ze in zeven dagen naar Brussel lopen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Hiermee krijg je als lezer ineens een ander beeld van de klimaatmarsen en hun deelnemers. Een inkijkje in de organisatie, de tocht en in de doelen van de jongeren zorgen ervoor dat ik met nog meer respect naar de klimaatmarsen ben gaan kijken.

Persoonlijke groei

Dus Tessel begint te wandelen: van Utrecht naar Brussel. Ze ontmoet nieuwe mensen, en neemt een alias – Tessa – aan. Maar liegen over je identiteit maakt het niet makkelijker, het is niet alsof Tessel haar verantwoordelijkheden uit de weg kan gaan. Bovendien zijn haar ouders ongerust – ze is immers weggelopen.

Met Dwarsloper zet Pelgrim een sterke coming-of-age novel neer waarbij de persoonlijke groei van Tessel centraal staat. Zonder echt noemenswaardige gebeurtenissen, want in het grootste deel van het boek zijn de jongeren vooral aan het wandelen. Het is door gesprekken met andere wandelaars en het wandelen zelf dat Tessel zich bewuster wordt van haar eigen houding tegenover de wereld, en haar plek ín deze wereld.

Conclusie

In Dwarsloper heeft Pelgrim de karakterontwikkeling van Tessel goed geschetst tegen de achtergrond van de klimaatcrisis en de klimaatmars. Met het verhaal van Tessel wordt het ook duidelijk op welke manieren je zelf kan bijdragen – bijvoorbeeld door minder vliegen, zwerfvuil opruimen of minder vlees eten. Maar het is vooral de persoonlijke groei van Tessel die dit verhaal draagt, en ik ben benieuwd wat Pelgrim voor komende karakters in petto heeft.

Uitgeverij: Van Goor
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.