RecensiesRomans

Een familie & een Griekse god – Ronald Giphart, Elle van Rijn, Roos Schlikker, Femmetje de Wind

Iris610 views
Een familie en een Griekse god - Ronald Giphart, Elle van Rijn, Roos Schlikker, Femmetje de Wind - Readalicious-

Na Vier wandelaars & een Siciliaan is er een tweede wandelboek: Een familie & een Griekse god. De familie van Alphen wordt door Marie-Claire uitgenodigd op een luxevakantie op Kreta. Het familiebedrijf heeft de verhoudingen het afgelopen jaar behoorlijk onder druk gezet, dus iedereen kijkt er naar uit. Maar dan blijkt het geen luxevakantie te zijn, maar back-to-basics op wandelvakantie door het binnenland van Kreta…

Wandelvakantie

Wandelen is therapeutisch! Althans, volgens Gijs – een van de personages uit Een familie & een Griekse god: “Wandelen is dus jezelf omvormen: aan het einde van een wandeling ben je niet meer dezelfde als aan het begin.” Dit geldt hopelijk ook voor de familie van Alphen. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren en de familie werkt samen in het familiebedrijf Van Alphen & Zoon, een bouwbedrijf. Maar ze lijken elkaar uit het oog te verliezen, en Marie-Claire hoopt met de wandelvakantie dat ze nader tot elkaar komen.
Dus samen met de familie wandel je mee: de wandelingen zijn beschreven per dag, en er staat zelfs bij hoeveel kilometer en hoogtemeters. Door de gedetailleerde beschrijvingen krijg je het idee dat je er zelf bij bent: vanaf mijn strandbedje wandel ik mentaal mee.

Familie

Gezamenlijk gaan ze op reis: Marie-Claire, haar dochter Lauren – met man Gijs en dochter Nikki – en haar schoondochter Annet. De grote afwezige is Casper. Wel aanwezig is de ‘Griekse god’: gids Giorgos. Marie-Claire zou graag dat hij bij de familie hoort, maar durft hem nog niet als haar partner voor te stellen aan haar (klein)kinderen. Waarom niet?

Een familie & een Griekse god heeft (net als Vier wandelaars & een Siciliaan) vier vertelperspectieven: Annet, Lauren, Gijs en Marie-Claire. Hierdoor leer je de karakters en hun gevoelens goed kennen. Gaandeweg wordt duidelijk welke rol zij iedereen speelt in de familie. Door de wisselende perspectieven leer je veel over de gevoelens van de karakters, waardoor je goed met ze mee kan leven.

Het bedrijf

De perikelen van de familie staan centraal in Een familie & een Griekse god. Het familiebedrijf zorgt voor (extra) bijzondere perikelen, maar veel thema’s zijn universeler dan dat. Het gaat over erbij horen als ‘koude kant’, over geaccepteerd worden en jezelf accepteren, en over de verwachtingen die je jezelf (en je familie) oplegt. Deze worden versterkt door de dynamiek in het familiebedrijf.

Maar zoals in ieder bedrijf zijn er ook andere zaken die spelen. Offertes, doorwerken in de vakantie, #MeToo op de werkvloer – er passeren vele onderwerpen die op alle bedrijven van toepassing kunnen zijn.

Familiedynamiek

Sinds het overlijden van Arend – de man van Marie-Claire en pater familias – stond zoon Casper aan het roer van het familiebedrijf. Maar Casper is uit het leven gerukt, en inmiddels wordt het bedrijf geleid door schoonzussen Lauren en Annet. Dit zorgt weer voor de nodige onderlinge wrijving – wie neemt welke beslissing? Wie staat er aan het hoofd van de familie, nu de van Alphen mannen er niet meer zijn? De dynamiek blijkt veel complexer in elkaar te zitten dan verwacht, waardoor Een familie & een Griekse god ieder hoofdstuk interessanter wordt. Ik kan niet stoppen met lezen!

Casper en het gemis om zijn persoon spelen een grote rol. Er wordt veel over Casper gepraat, maar er wordt nooit góed over gepraat. Iedereen probeert op zijn eigen manier om te gaan met het rouwen, maar hierdoor verliezen ze elkaar én het echte beeld van Casper uit het oog. Het verdriet drijft de familie uit elkaar – is de wandelvakantie op Kreta genoeg om de banden weer aan te halen?

Conclusie

Wat begint als een familievakantie wordt gaandeweg een indringend familieverhaal vol belangrijke thema’s. Het belangrijkste is dat je altijd met elkaar moet blijven praten. In het geval van de van Alphen’s worden de onderlinge wrijvingen benadrukt door het familiebedrijf. Een familie & een Griekse god is een wandelverhaal met zoveel inhoud en goede thema’s dat het me nog lang zal bijblijven. Een pageturner met een boodschap!

Uitgeverij: The House of Books
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Tip: dit boek is ook beschikbaar in KoboPlus. Of koop het boek Een familie & een Griekse god via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.