FantasyRecensiesYoung Adult

Een nieuw begin (A Twisted Tale) – Liz Braswell

Iris793 views
Een nieuw begin - Twisted Tales - Liz Braswell _ Readalicious

Wat als niet Aladdin, maar Jafar de lamp had gevonden? Een nieuw begin is weer een van de Twisted Tales: wat als de sprookjes ánders verliepen dan we dachten? Het verhaal van Aladdin, de straatrat die verliefd wordt op de dochter van de sultan, is een verhaal vol avontuur en het overwinnen van (klasse)verschillen. Maar als Aladdin de lamp nooit had gevonden, hoe zou het verhaal dan aflopen?

Herkenning

Net als bij Een eeuwenoud verhaal, de Twisted Tale van Belle & het beest, is Een nieuw begin een ode aan het herkenbare sprookje. Ondanks de andere insteek, zijn er dus veel scènes die je wel zal herkennen. Zoals de ontmoeting van Aladdin en Jasmine, of wanneer Jasmine verlangend zegt dat ze wel eens met het vliegend tapijt had willen vliegen: “Dat ze door de donkere nacht waren gezoefd, net zoals ze nu deed, maar dan met zijn warme armen om zich aan vast te houden en de hele wereld aan hun voeten.”

Maar verder neemt het verhaal een interessante twist – het is natuurlijk niet voor niets een Twisted Tale. Want niet Aladdin gebruikt de lamp, maar Jafar. Zoals we weten van het originele verhaal, is Jafar uit op absolute macht – maar Aladdin en Jasmine laten dat niet zomaar gebeuren.

Personages

Afhankelijk van de adaptatie heeft Aladin wel of niet een uitgebreide vriendenkring – alleen al als je Disney-film met de musical vergelijkt zijn hier verschillende uitkomsten. In Een nieuw begin heeft Aladdin oude vrienden waarmee hij weer in contact komt. Door het toevoegen van deze personages én hun relatie met Aladdin, wordt het verhaal veel gelaagder. Aladdin is een straatrat, maar hij heeft een ander idee van wat wel en niet kan dan zijn vrienden. Hiermee schuwt Een nieuw begin geen maatschappelijke kwesties, en de kloof tussen arm en rijk komt ook uitgebreid aan bod.

Opstand

Jasmine is een van mijn favoriete Disney-prinsessen: ze wil haar volk leren kennen en verzet zich tegen de regels. Maar in Een nieuw begin gaat ze nog een stap verder: ze wordt de leider van de opstand. Samen met Aladdin en zijn vrienden organiseren ze een opstand onder het volk. Braswell weet het karakter van Jasmine nog gedetailleerder te schetsen, waardoor je nog meer met haar gaat meeleven. Ze lijkt per adaptatie een sterkere vrouw te worden.

Conclusie

Ook deze twisted tale is weer zo vlot geschreven, vol herkenbare scènes en nieuwe twists, dat ik het boek niet weg kon leggen. Een nieuw begin is een fijne nieuwe blik op het verhaal van Aladdin, maar ook vooral een nieuwe blik op Jasmine als een sterke leider.

Uitgeverij: Big Balloon Publishers
Vertaler: Sandra C. Hessels
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Een nieuw begin (A Twisted Tale) via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.