Op een dag wordt filosofieprofessor Walter Lesniak gearresteerd. De aanklacht: moord op 10 jonge meisjes. Maar zijn dochter Ann weet zeker dat haar vader onschuldig is, en is vastbesloten om het te bewijzen. De psychologische thriller Een perfecte dag zuigt je in het verhaal van de lintjesmoordenaar: was het de vader van Ann of heeft de politie de verkeerde op het oog?
Perspectieven
Een perfecte dag bevat korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven, waardoor het boek heel snel wegleest. Je leest het verhaal van Ann, die niet kan geloven dat haar vader jonge meisjes heeft vermoord. Om dit te bewijzen, gaat ze zelf op onderzoek uit. Ook zijn er hoofdstukken van ‘Wij’. Deze zijn geschreven uit het oogpunt van de dader en beschrijven momenten met de jonge meisjes. Daarnaast zijn er nog opnames met de dader, waarin iemand probeert te achterhalen wáárom de moorden zijn gepleegd. De drie verhaallijnen lopen door elkaar en versterken de spanning in Een perfecte dag.
Wat is waar?
Ann wil haar vaders onschuld bewijzen. Haar vader was altijd de perfecte vader: hij troostte haar als ze van de fiets viel en nam haar in bescherming als ze wat stoms deed. Omdat Ann’s moeder vroeg overleed, waren Ann en haar vader twee handen op een buik. Ze kan dus niet geloven dat haar lieve vader 10 jonge meisjes heeft vermoord. De aanwijzingen van de politie schuift ze snel van tafel: het is toeval. Dus ze gaat op zoek naar de waarheid.
Maar Ann denkt steeds minder helder na en volgt theorieën die niet heel plausibel zijn. Je merkt dat ze het niet wil accepteren dat er een mogelijkheid is dat haar vader er iets mee te maken had. Je leert Ann goed kennen en haar reactie is begrijpelijk. Haar rotsvaste geloof zorgt ervoor dat je als lezer toch blijft twijfelen: heeft de politie het wel bij het goede eind, of zal Ann een andere uitkomst vinden? De psychologische thriller laat zien hoe vreselijk het kan zijn om te worstelen met het gevoel dat iemand die je goed kent, zoiets heeft kunnen doen.
Nieuwe rode linten
Want als er nieuwe rode linten worden gevonden, kán het niet anders dat dit de echte moordenaar is. Ann vertrekt – met een kennis – naar de locatie. Maar ook daar lijkt iets niet pluis: heeft de moordenaar het ook voorzien op Ann? Het gevaar ligt op de loer en je houdt je adem in tijdens het lezen…
Maar toch twijfel je: ziet Ann spoken? Wat is er aan de hand?
Conclusie
Het perspectief van de dochter van de verdachte zorgt voor een interessante invalshoek in Een perfecte dag. Door de verschillende verhaallijnen wordt de spanning goed opgebouwd en de ontknoping is heftig, maar laat je wel voldaan achter. De puzzelstukjes worden perfect in elkaar geschoven en de moordenaar en motief worden bekend gemaakt.
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaler: Michel Bolwerk
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.