Historische romansRecensiesRomans

Een wijngaard op Mallorca – Carmen Bellmonte

Iris341 views
Een wijngaard op Mallorca - Carmen Bellmonte - Readalicious

Het is 1913 en de familie Delgado heeft een kleine wijngaard op Mallorca, maar de zaken gaan niet goed. In de familiesaga Een wijngaard op Mallorca leer je de familie kennen, en volg je de kinderen Antonia, Carla, Diego en Leo in hun keuzes. Allemaal willen ze de wijngaard redden, maar allemaal hebben ze hun eigen manier om dit aan te pakken…

Mallorca & Cuba

Een wijngaard op Mallorca speelt zich grotendeels af op Mallorca en Cuba. De oudste dochter Antonia verhuist namelijk met haar verloofde Mateo naar Cuba, om daar een nieuwe wijngaard te beginnen, zodat ze de familie kunnen ondersteunen. De schrijfstijl is beeldend en je ziet de natuur en wijngaarden zo voor je. Vooral de passages over Cuba bevatten meer detail en zorgen ervoor dat je het eiland zo voor je ziet.

Familie

Het sleutelwoord van Een wijngaard op Mallorca is familie. De familie Delgado heeft het financieel moeilijk, maar krijgt ook andere tegenslagen te verwerken. Het perspectief wisselt tussen de verschillende kinderen van de Delgado familie. Door de verschillende perspectieven leer je de personages goed kennen.

Antonia’s situatie op Cuba is minder rooskleurig dan verwacht, maar ze is echt een doorzetter. Ze kan soms naïef zijn, maar ze is wel een erg sterk personage – net als haar jongere zus Carla, die ook verschillende tegenslagen moet incasseren. En oudste zoon Diego wil eigenlijk liever visser worden dan wijnboer, maar daar staan zijn ouders niet achter. Gelukkig is de jongste zoon Leo wel idolaat van het wijn maken, maar dan moeten zijn ouders een moeilijke beslissing maken om niet failliet te gaan… Het lijkt soms alsof er een vloek op de familie rust.

Veranderingen

De tijden veranderen: er zijn technologische innovaties die opkomen, maar ook politiek gezien rommelt het. Daarnaast komt Antonia op Cuba veel discriminatie tegen, niet alleen tussen verschillende klassen, maar ook gebaseerd op huidskleur. Al deze elementen maken dit boek extra interessant. Ondanks de snelle veranderingen in de maatschappij, is het tempo in Een wijngaard op Mallorca niet heel hoog, het is juist een heel prettig boek wat je rustig meeneemt naar de wijngaarden van de Delgado familie.

Conclusie

Een wijngaard op Mallorca is een meeslepende familiesaga met historische aspecten. De hartverscheurende tegenslagen in de Delgado familie tegen de achtergrond van hun familiebedrijf zorgen voor een prachtig verhaal. Het vervolg Tijden van amandelbloesem verschijnt in het voorjaar van 2024.

Uitgeverij: Oceaan
Vertaler: Joyce Sengers-Bekkers & Sanne Jacobs
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Meer boeken over wijngaarden lezen?

Lees dan De Italiaanse dochter van Soraya Lane. Hierbij droom je weg naar Italiaanse wijngaarden, waar de jonge Engelse wijnmaker Lily naartoe reist om meer te leren over het maken van wijn van dé wijnmakersfamilie Martinelli. Als je van thrillers houdt, is De vallei van Suzanne Vermeer een nieuw en spannend mysterie, tussen de wijngaarden in Australië. Voor non-fictie over Nederlandse wijngaarden kun je Wijn in de Lage Landen van Meta van den Boomen oppakken.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.