RecensiesRomansYoung Adult

Een zeer opmerkelijk verschijnsel – Hank Green

Iris1294 views
Een zeer opmerkelijk verschijnsel - Hank Green

Toen bekend werd dat Hank Green, vlogger, entrepreneur en broer van bestsellerauteur John Green een boek ging schrijven, was ik meteen nieuwsgierig. De broers vloggen namelijk samen als de vlogbrothers, dus zullen ze elkaars schrijfstijl ook beïnvloeden? Een zeer opmerkelijk verschijnsel is het debuut van Hank Green.

De Carls

Op een nacht stuit April May op een gigantische sculptuur die vanuit het niets opeens midden in New York staat. Ze is meteen geïntrigeerd door het beeld en geeft hem de naam Carl. Samen met een vriend maakt ze een filmpje en zet het op YouTube. Het filmpje gaat viral, als blijkt dat er in een andere steden in de wereld ook ‘Carls’ zijn gesignaleerd. April, de ‘ontdekker’, wordt op slag beroemd en staat vanaf dan voortdurend in de spotlights. Dit deel van het verhaal was fijn geschreven en ondanks dat de plot vrij langzaam op gang kwam, las het lekker weg. 

Aliens

Maar, toen de theorie dat de ‘Carls’ buitenaards zijn werd geïntroduceerd in Een zeer opmerkelijk verschijnsel, was ik eerder geïrriteerd dan geïntrigeerd. Het leek zo’n goed verhaal te worden! Waarom is al het onverklaarbare altijd op te lossen met “aliens”? 

GIF: Giphy (History UK)

Maar, het is wel een begrijpelijke wending van het verhaal. Hoe vaak in de historie heeft de mensheid iets onverklaarbaars niet afgedaan als iets buitenaards? 

April May, internetpersoonlijkheid

Wat mij veel meer aansprak in Een zeer opmerkelijk verschijnsel is het verhaal van April May. Ze wordt plotseling beroemd nadat ze het filmpje met de eerste Carl op YouTube heeft gezet. Deze internetberoemdheid stijgt haar naar het hoofd, en haar karakter wordt steeds minder likeable, ik vond haar persoonlijk zelfs irritant worden. Waar ze eerst nog een jonge vrouw is, verandert ze steeds meer in een merk. Dit merk heeft ze zelf opgezet met een van haar vrienden, Andy. Haar identiteit heeft twee kanten: een April voor zichzelf en een April voor het internet, maar de tweede zorgt ervoor dat ze zichzelf steeds meer uit het oog verliest. 

In dat opzicht is niet zozeer de Carl een ‘zeer opmerkelijk verschijnsel’, maar internetroem. Omdat Hank Green zelf ook vlogger is, weet hij als geen ander hoe het is wanneer mensen die je niet kent, een mening over je hebben. Het is heel interessant om dit te lezen en om te bedenken wat dit met een persoon doet. Want zeg nou zelf, heb je ooit iets over een bekend persoon gelezen en daarna gedacht ‘wat is dat voor vreselijk mens’, terwijl je hem of haar helemaal niet persoonlijk kent? Het verhaal van April May belicht ook de kant van de vlogger en dit wekt wel weer sympathie op. 

Vergelijking

Maar, is het boek van Hank Green nou vergelijkbaar met de boeken van zijn broer of niet? Een overeenkomst met bijvoorbeeld Paper Towns is de queeste: April May moet een puzzel oplossen, namelijk wat de Carls zijn, waar ze vandaan komen en wat ze willen. Dit kan ze doen in een droom die de Carls veroorzaakt hebben. Het oplossen van de puzzel is wel abstract en als lezer kan je niet echt meedenken.

Een groot verschil met de boeken van John is het liefdesaspect. Spoiler alert: er is geen eeuwige grote liefde (die kwijtgeraakt wordt) in Een zeer opmerkelijk verschijnsel. Het boek draait eerder om het kwijt raken van je eigen identiteit door internetroem, en de interactie met andere personages is zeker belangrijk, maar niet zo scheppend voor het verhaal als in de boeken van John Green. 

Conclusie

Al met al is Een zeer opmerkelijk verschijnsel een heel interessant boek over het moderne fenomeen internetroem. Thematisch zit het zeer sterk in elkaar, maar het deel over ‘aliens’ trok mij niet zozeer aan, ondanks dat ik ook graag sci-fi lees. Een zeer opmerkelijk verschijnsel belicht twee opmerkelijke fenomenen, namelijk internetroem en het buitenaardse leven, waarover Hank Green een interessant boek neer weet te zetten. 

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter