KookboekenNon-fictieRecensies

ENAK! – Hoe maak ik mijn Eigen Nieuw Aantrekkelijk Kookboek? – Humphrey Ottenhof

Iris672 views
ENAK! - Hoe maak ik mijn Eigen Nieuw Aantrekkelijk Kookboek? schrijven kookboek - Readalicious

Onlangs gaf ik al tips voor boeken over schrijven, maar wat als je een kookboek wil schrijven? Dan kun je nu ENAK! lezen. Van je publiek, tot wat je aan reviews hebt, tot marketing en uitgeven: het boek is allesomvattend. Maar kan je na het lezen van ENAK! aan de slag, of blijft het uitgeven van een kookboek een droom?

Kookboek schrijven

Nu denk je misschien: een verzameling met recepten maken, dat kan toch iedereen? Jazeker, maar dit is echt een groot verschil met een kookboek. Wandel maar eens een willekeurige lokale boekhandel binnen, en blader door een paar boeken heen. Hier zit bloed, zweet en tranen in! Een boek publiceren is meer dan een verhaal schrijven, en daarom is het zo fijn dat Ottenhof ook andere belangrijke elementen van het publiceren en in de markt zetten van je kookboek bespreekt in ENAK. De auteur heeft duidelijk onderzoek gedaan naar kookboeken in Nederland – en zelfs nagevraagd bij de vakjury van Kookboek van het jaar waar op wordt gelet. Want het schrijven van een kookboek is dus echt meer dan een lijst ingrediënten.

Spreektaal

Wat me al snel opvalt aan ENAK is dat het grotendeels is geschreven in spreektaal. Op sommige momenten lijkt het tempo ook vrij hoog, voornamelijk bij de opsommingen lijkt het net alsof er iemand tegen je staat te ratelen. Dan denk ik: ho eens even, kan het wat rustiger? Het boek gaat namelijk in een rap tempo van het ene naar het andere onderwerp, maar gaat niet heel diep in op de aparte onderwerpen. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek deel van het publiceren, zoals de marketing, dan zou ik het aanraden om daar een specifiek boek over te lezen. Óf natuurlijk om je kookboek naar een uitgeverij van kookboeken te sturen – wanneer je je boek uitgeeft via een uitgeverij, hebben zij die kennis al in huis.

Opdrachten voor de lezer

Wel krijg je tips, vragen of opdrachten die je zelf kan uitvoeren. De opdrachten zorgen ervoor dat je goed nadenkt voordat je begint, of tijdens het schrijven. Je kan bijvoorbeeld een schrijfoefening uitvoeren, zo wordt je meteen geprikkeld om niet zomaar een lijstje met ingrediënten neer te pennen maar je kookboek levendiger te schrijven. Door deze vorm van het boek voelt het een beetje alsof er niet iemand zomaar tegen je staat te spreken, maar alsof ik een college lees over het schrijven van kookboeken – inclusief huiswerk! Dat klinkt ook logisch, want de auteur Ottenhof was docent aan de HAN. Sommige grafieken zijn ook bijna alsof ze in een schoolboek thuishoren, deze hadden wel aantrekkelijker vormgegeven mogen worden.

Conclusie

Door de allesomvattendheid is ENAK! – Hoe maak ik mijn Eigen Nieuw Aantrekkelijk Kookboek? een fijn boek als beginpunt wanneer je je eigen kookboek wil gaan schrijven. Omdat Ottenhof ook zijn eigen manier van uitgeven laat zien – tot en met de afwijzingen op zijn eigen kookboek-ideeën – is het naast een goed naslagwerk ook een zeer persoonlijk boek. Je kan van hem leren, waardoor je zelf goed geïnformeerde keuzes kan maken over het schrijven en uitgeven van je kookboek. Dus ik kan aan de slag!

Uitgeverij: Uitgeverij AHUM boeken
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.
Het boek is exclusief verkrijgbaar via ahum.shop

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.