RecensiesYoung Adult

Fin & Rye – Harry Cook

Iris1438 views

Fin & Rye van Harry Cook is een boek over LGBTQI+, over acceptatie maar ook zeker hoe bekrompen je omgeving zou kunnen denken over je geaardheid. In het boek, vertaald door Fanneke Cnossen, wordt Fin meedegenloos ge-out, en z’n ouders besluiten halsoverkop te verhuizen naar een nieuwe stad.

Vriendschap

Na de verhuizing maakt Fin vrij snel nieuwe vriendin: Poppy, haar transvriendin en de onweerstaanbare Rye. Zij hebben geen moeite met de geaardheid van Fin, maar ook in deze nieuwe stad zijn er klasgenoten die discrimineren. Gelukkig wordt Fin gesteund door zijn vrienden, maar ook de docenten op school laten zien dat dit niet geaccepteerd wordt. Wanneer Fin overhoop ligt met z’n ouders, proberen zijn vrienden hem te steunen.

Maar vanaf de eerste blik is Fin geïnteresseerd in Rye. Ze beginnen als gewoon vrienden, maar door de hoofdstukken vanuit beide perspectieven is het snel duidelijk dat de twee jongens op elkaar vallen. Cook zet hiermee een vertederend liefdesverhaal neer, een waarin hij de gevoelens en onzekerheden van deze jonge verliefdheid goed neer weet te zetten.

Acceptatie en discriminatie

Acceptatie van je geaardheid is een belangrijk onderwerp in Fin & Rye. Fin heeft zelf volledig geaccepteerd wie hij is, maar zijn ouders hebben er meer problemen mee. Om Fin weer “in het gareel te krijgen”, verhuizen ze naar een nieuwe stad en wordt Fin zelfs op cursussen en naar conversietherapie gestuurd. Dit is behoorlijk heftig, maar het is vooral extra heftig om te bedenken dat dit niet 100% fictie is. Sommige mensen uit de LGBTQI+ samenleving hebben dit echt meegemaakt, en het breekt je hart om te lezen hoe de ouders van Fin niet willen accepteren dat hun zoon op jongens valt. Cook laat zien dat discriminatie van LGBTQI+ in verschillende vormen komt, en schuwt de heftigere onderwerpen als conversietherapie niet. Als je daar gevoelig voor bent, kun je het boek beter niet oppakken, want ik kreeg ook een sterk “waarom gebeurt dit in de wereld?!”-gevoel.

Conclusie

Al met al heeft Cook met Fin & Rye een sterk boek neergezet over verliefdheid, geaardheid en acceptatie en discriminatie van de LGBTQI+. De mix van de ‘luchtige’ verliefdheid en de behoorlijk heftige manier van reageren van de ouders van Fin, met alle gevolgen van dien, werkt goed en zorgt ervoor dat het boek ook niet te zwaar wordt. Wel waren er wat (ver)taalfouten die storend waren in het verhaal, zoals Instragram, bulshit, celebitry’s en meer… Jammer, want verder is het een sterk boek over een belangrijk onderwerp.

Uitgeverij: Best of YA books
Vertaler: Fanneke Cnossen
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.