FantasyRecensiesYoung Adult

Fourth Wing – Rebecca Yarros

Iris684 views
Fourth Wing - Rebecca Yarros - Readalicious recensie

Booktok hypes – ik ben altijd éxtra nieuwsgierig en extra sceptisch. Zo ook met Fourth Wing van Rebecca Yarros. Maar draken, romantiek en oorlog – what’s not to love? Violet’s droom om scribent te worden aan het befaamde Basgiath Oorlogscollege valt in duigen wanneer de generaal – oftewel haar moeder – haar opdraagt deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders. Iedere dag is gevaarlijk – voor haar leven én haar hart…

Basgiath

Überhaupt aangenomen worden op Basgiath is al een gevaar – het motto is niet voor niets ‘Graduate or die’. Violet’s moeder is generaal, haar broer en zus zijn geroemd om hun kracht en moed… en Violet? Zij dacht net als haar vader een scribent te worden, veilig met haar neus tussen de boeken in het archief. Maar na de dood van haar vader heeft Violet’s moeder anders besloten.

Violet is niet getraind om Drakenrijder te worden, maar door haar doorzettingsvermogen blijf je voor haar rooten. Daarnaast heeft Violet een chronische ziekte, maar zelfs dit houdt haar niet tegen en laat haar juist menselijker lijken. Haar onzekerheden en gebreken zorgen er juist voor dat je extra met haar kan meevoelen, en dat je extra invested raakt in het verhaal. Ondanks dat weet Violet namelijk haar mannetje te staan – ze laat zien dat je niet altijd de sterkste hoeft te zijn – soms is het ook héél handig om de slimste te zijn.

Iedere dag op Basgiath komt met nieuwe gevaren. Het zijn namelijk niet alleen de draken die je kunnen verbranden – ook je klasgenoten kunnen je vermoorden. Als dochter van de generaal moet Violet met één oog open slapen. Totdat ze een connectie maakt met haar draak… ik kón niet stoppen met lezen bij dit deel van het boek, en ondanks dat je een deel al kan zien aankomen zeg ik – zonder spoilers – het wordt alleen maar beter dan je denkt!

Draken

Love de draken in Fourth Wing! De draken hebben allemaal Gaelic namen, bijvoorbeeld Tairneanach, Andarnaurram, Sgaeyl, Teine… dit geeft meteen een extra dimensie aan de indrukwekkende beesten. Yarros weet ze namelijk zo levensecht en gedetailleerd te beschrijven, dat ik ze zó voor me zie. Echt betoverend.

….-to-lovers

De YA-trope met een love triangle is zeker aanwezig: niet alleen Violet’s beste vriend van vroeger – Dain – maar ook haar gezworen vijand Xaden lijken interesse te hebben. Alle potentie voor een friends-to-lovers óf enemies-to-lovers. En mán wat een wervelwind is dit boek. Waar Violet op het begin nog hoopt op Dain’s aandacht, wordt het gaandeweg duidelijker dat hij niet de beste partij voor haar is. Maar is Xaden dat wel?

Conclusie

Fourth Wing is een wervelwind van emoties en is de hype echt waard. De draken, de passie, de enemies-to-lovers, de vriendschappen, de spannende momenten – alles klopt gewoon. Sommige dingen vóel je aankomen en nog heb ik met ingehouden adem zitten lezen. Ik ga op de deurmat liggen als de postbode Iron Flame komt brengen.

p.s. in oktober komt de Nederlandse editie uit: een LE met stofomslag, kleur-op-snee, geïllustreerde schutbladen, landkaart en plattegrond – bestel deze editie hier op bol.com.

Uitgeverij: Little, Brown Book Group

Pre-order het boek Fourth Wing: In steen gebrand via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.