RecensiesYoung Adult

Gedoe! (Bekentenissen van een verwarde feminist #2) – Kate Weston

Iris360 views
Gedoe! (Bekentenissen van een verwarde feminist #2) - Kate Weston - Readalicious

Na de hilarische feministische YA-roman Gênant! is nu het tweede deel over Kat uit: Gedoe! Het is januari, een nieuw semester, en Kat heeft nieuwe voornemens. Ze wil seksisme op de agenda zetten op school, én indruk maken op een knappe Franse uitwisselingsstudent. Maar in Kat’s leven gaat niet alles zoals ze wilt…

Dagboek

Gedoe start met een terugblik naar het eerste deel, Gênant. Heel handig, want zo ben je meteen weer op de hoogte en zit je snel weer in het verhaal. In dit tweede semester worstelt Kat weer met haar angsten, maar ook met haar aartsvijand Trudy én met seksisme en ongelijkheid op school. Toch weet Weston al deze heftige onderwerpen in een zeer luchtig jasje te gieten. De teksten uit het dagboek van Kat worden afgewisseld met chatberichten met haar vriendinnen. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat je zó door Gedoe heen vliegt.

Feminisme en seksisme

Ondanks de vele humor en cringe situaties bespreekt Gedoe weer hele belangrijke thema’s. Kat heeft een feministische vereniging opgericht, waar blijkt dat er veel vrouwonvriendelijk gedrag op school plaatsvindt. Kat voelt zich onzeker omdat sommige medeleerlingen nóg meer weten van feminisme dan zij doet, ze leert allerlei nieuwe termen van hen. Op een snelle manier leert Kat, én de lezer, over de vele thema’s die onder de feministische agenda (kunnen) vallen.

Als Kat het seksisme op school aankaart, wordt ze door de directeur aan de kant geschoven. Ze voelt zich uit het veld geslagen, maar dan krijgt ze toch hulp uit onverwachte hoek. Kat en haar vriendinnen willen de situatie verbeteren en hun fanatisme en vastberadenheid is bewonderingswaardig. Je krijgt zelf meteen zin om mee te doen met hun protest!

Normalisatie

Er worden ook veel onderwerpen genormaliseerd, waaronder naar therapie gaan en menstrueren. Deze alledaagse onderwerpen kunnen taboe zijn, maar Kat wil ze juist uit de taboesfeer halen en met Gedoe worden deze onderwerpen ook voor de lezer aangekaart zonder een oordeel te vellen.

Schoolreis

Maar naast de zware onderwerpen zijn er ook veel gewone tieneronderwerpen die langskomen. Van je eerste date tot de internationale schoolreis – dit boek heeft zoveel herkenbare elementen. Kat wil op schoolreis naar Parijs, maar ze mag niet van haar ouders. Toch kan ze het niet laten om te fantaseren over de knappe uitwisselingsstudent Sébastien, een oude vlam. Dit is echt de nieuwe Angus, Thongs and Perfect Snogging!

Conclusie

Een must-read voor alle (jonge) feministen! In Gedoe heeft Weston weer belangrijke thema’s in de ongelijkheid van vrouwen aangekaart, gecombineerd met tienerperikelen en heel veel humor. Dit boek maakt je aan het lachen én wakkert je activisme aan.

Uitgeverij: Uitgeverij de Fontein
Vertaler: Anna Livestro
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.