Krijg je de rillingen van het koude weer buiten, of is het de nieuwe winterthriller van Suzanne Vermeer? In Gletsjer gaat Maaike met haar zus Judith skiën, maar dan krijgt Judith een ongeluk. Was het wel een ongeluk? En wie kan Maaike nog vertrouwen?
Frustraties
De eerste helft van het boek had ik zó veel frustraties. Maaike vindt het vervelend dat haar zus Judith ook op vakantie nog bezig is met haar werk. Na een woordenwisseling besluit Maaike alvast de skilift te nemen, en ze ziet Judith wel bij de lunch. Maar Maaike, je weet toch dat Judith zich zorgen maakt? En jullie werden toch al omver geskied door twee mannen, waar we van schrokken? Waarom laat je je zus alleen?
Maar ook wanneer het duidelijk is dat haar zus is verongelukt, vind ik Maaike erg onvoorzichtig. Bij haar zoektocht naar de waarheid neemt ze veel risico. Maar toch kon ik niet stoppen met lezen…
Niemand is te vertrouwen
Maaike wil weten wat er gebeurd is, en gaat wat rondvragen in het dorp waar ze verblijft. Maar iedereen doet een beetje raar, ze wordt bedreigd en buitengesloten. Desondanks zet ze door, maar ze is zo gemakkelijk van vertrouwen. De personages liegen en scheppen wantrouwen tegenover elkaar, waardoor je geen idee hebt wie Maaike wel en niet kan vertrouwen in Gletsjer. Hierdoor wordt je constant op het verkeerde been gezet. Dit merkt Maaike zelf ook op:
‘Inmiddels duizelt het me zo van de tegenstrijdige verhalen en signalen dat ik even helemaal niet meer weet wie ik kan vertrouwen.’
Toch wil Maaike steeds uitgaan van het goede in de mens, waardoor ze bijvoorbeeld een onbetrouwbare man zomaar bij haar thuis uitnodigt. Of ze geeft een belangrijk stuk bewijs aan iemand, in de hoop dat diegene haar wil helpen. Dat is niet zo handig!
Er is weinig twijfel over wie achter de moord op Judith zit, want vanaf het begin wijzen alle pijlen dezelfde kant op. Het is meer de vraag of Maaike kan uitzoeken waarom, want niet iedereen is even blij met haar zoektocht…
Actueel
Ik was erg onder de indruk van hoe actueel Gletsjer is. Er zijn de vele verwijzingen naar zaken die onlangs in het nieuws zijn geweest, zoals de bedreigingen van politici in hun privé omgeving en de gletsjer in de Dolomieten die afbrak terwijl er wandelaars in de buurt waren. Maar er wordt ook nog een zeer actueel probleem geschetst, namelijk de klimaatproblematiek. Judith is politicus en een van haar speerpunten is het klimaat. Ze wil de wetgeving rondom (kwetsbare) gletsjers verscherpen, en is zich erg bewust van haar eigen ecologische voetdruk. Daarom eet ze vegetarisch, en gaat ze met de trein op reis. Ook vertelt ze aan Maaike dat wandelen beter is dan skiën voor het gebied. Met al deze voorbeelden laat Gletsjer zien hoe je met kleine aanpassingen in je leven al een betere keuze kan maken voor het klimaat.
Conclusie
Gletsjer bouwt heel langzaam op, maar heeft een hele snelle ontknoping. Ik kon niet warmlopen voor Maaike, maar vond het wel erg spannend wie er nou wel en niet te vertrouwen zijn. De thematiek in Gletsjer is zo actueel dat ik alleen maar kan hopen voor de politici dat het bij hen niet zo’n wespennest is als bij Judith in de partij.
Uitgeverij: A.W. Bruna
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.