RecensiesThrillers

Grensgebieden – Arne Dahl

Samantha1632 views
Grensgebieden - Arne Dahl

Ik ben gek op nieuwe auteurs ontdekken. Vroeger neusde ik graag in de bibliotheek in de kasten en trok ik er op de gok nieuwe boeken uit op basis van het alfabet, al moet ik bekennen dat ik van de meeste niet meer weet wie de schrijvers waren. Met deze werkwijze was Arne Dahl vast een van de eersten op mijn leeslijstje geweest.

Arne Dahl is een Zweedse thrillerauteur en pseudoniem van Jan Arnald – die ik niet ken. Grensgebieden is het eerste deel van een reeks. In dit boek vallen we gelijk in de actie: de tiener Ellen is spoorloos verdwenen en Sam Berger staat op het punt een huis binnen te vallen in de hoop haar te vinden.

Het is al snel duidelijk dat ze op een seriemoordenaar jagen, want Ellen is niet het enige meisje dat verdween. En ik moet zeggen: normaliter hou ik ervan midden in de actie gegooid te worden. Dit keer had ik er wat meer moeite mee. Ik denk dat de vrij ’trage’, beschrijvende schrijfstijl van Dahl in combinatie met de verwarring over wat er precies gebeurde ervoor zorgde dat ik erg moest wennen.

Een persoonlijk randje

Ik kon meer in het verhaal komen zodra er wat persoonlijkere belangen in de weegschaal lagen. Toch moet ik zeggen dat de schrijfstijl me steeds niet geheel lag. Grensgebieden neigt naar wat literairder, en soms ligt dat me lekker (zoals bij Stieg Larsson), maar soms kom ik er gewoon niet goed in.

Het moet echter gezegd worden: het verhaal over de seriemoordenaar en zijn motieven vond ik interessant. Dahl heeft de redenaties goed uitgedacht en daardoor werd het naar het einde toe ook steeds spannender. Het geheel zit ook slim in elkaar: er zijn nergens losse eindjes en alles klopt. Dat is knap, want aan de geloofwaardigheid wil het nog wel eens schorten in thrillers.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter