Ga mee naar het muzikale Utrecht in het tweede deel van de Rock & Flirt-serie: Helemaal van slag. De dertigjarige muziekdocent Danique is al vijftien jaar samen met haar jeugdliefde Glenn. Wanneer hij haar op een avond vertelt dat hij haar grootste wens niet in vervulling kan laten gaan, staat haar hele toekomst op losse schroeven. Danique vraagt zich af of ze haar relatie wil redden of haar eigen dromen na moet jagen, maar dan ontmoet ze Johan – de drummer van de Utrechtse band Misty Figures. En ineens weet ze niets meer zeker…
Dertigerdilemma’s
De dertigjarige Danique staat op een keerpunt in haar leven: ze heeft al jaren een kinderwens, en nu wil haar jeugdliefde Glenn plots toch geen vader worden. Danique’s wereldbeeld stort in: ze had een beeld van haar toekomst, maar kan ze dit loslaten?
Hiermee snijdt Raaijmakers een zeer relevant thema aan, want welke (bijna) dertiger heeft niet meer dan eens nagedacht over zijn of haar toekomst? Of dit nou is over je carrière, je liefdesleven of dat je een gezin wil starten, dit zijn zeer relevante onderwerpen. Rond deze leeftijd is voor veel mensen ook een keerpunt: zoals je ook bij Danique ziet, zijn sommige vrienden al gesetteld (soms zelfs met kinderen), terwijl anderen nog vrijgezel zijn. Raaijmakers weet de gevoelens van Danique zo uit te diepen dat je niet anders kan dan met haar meeleven.
Romantiek
In het eerste deel van de Rock & Flirt-serie Compleet van de wijs leerden we Johan al kennen als een van de bijfiguren, maar in Helemaal van slag steelt hij de spotlight. Wanneer de band een gastles komt geven in Danique’s klas, is ze behoorlijk onder de indruk van de drummer. Wanneer ze met hem in één ruimte is, is ze al snel helemaal van slag.
Ondanks dat Danique niet op zoek is naar een nieuwe relatie, begint ze toch een zwak te krijgen voor Johan. Maar wat moet zo’n populaire rockster met haar, als hij alle vrouwen kan krijgen? De gevoelens van Danique en Johan nemen je helemaal mee het verhaal in, en je kan niets anders dan zwijmelen en hopen dat ze bij elkaar komen…
Lach en een traan
Ik had niet verwacht zoveel zakdoekjes nodig te hebben bij deze feelgood. De band komt een gastles geven omdat een van Danique’s leerlingen, Tess, leukemie heeft. De scènes over haar ziekte en de impact die deze heeft op haar omgeving zijn zo realistisch en emotioneel geschreven. Vooral met de scènes in de klas en in de studio had ik moeite om het droog te houden: ze zijn zo mooi en vol emotie dat ik vol schiet.
Gelukkig weet Raaijmakers dit beladen onderwerp niet té zwaar te maken in deze feelgood, door het af te wisselen met humor en luchtige scènes. Deze combinatie zorgt ervoor dat het verhaal niet te heftig wordt, en je ook regelmatig moet lachen. Bijvoorbeeld wanneer Danique het volgende advies krijgt over terug de dating-scene instappen: “Zie het gewoon alsof je een ander smaakje mag proberen. De Glenn heb je gehad. Nu kun je op zoek naar de Jerry’s.” Hierdoor zit je soms met natte ogen van het huilen, maar ook zéker van het lachen te lezen.
Muziek
Muziek is verweven in de Rock & Flirt-serie, en ook bij Helemaal van slag zijn er regelmatig songteksten in het verhaal te vinden. Deze passen altijd naadloos in het verhaal, waardoor het verhaal alleen maar sterker wordt. Ook bij dit deel heeft Raaijmakers een bijpassende Spotify-playlist gemaakt:
Conclusie
Met Compleet van de wijs schreef Raaijmakers een heel fijn boek, maar met Helemaal van slag blies ze me helemaal weg! De combinatie van ontroerende, beladen onderwerpen en de luchtige romantiek waren precies goed in balans, waardoor je dit boek leest met een lach en een traan. Dit boek is echt 5 sterren waard!
Lees ook het interview met Kristie Raaijmakers wat ik eerder deelde.
Uitgeverij: HarperFirst
Ik heb dit boek gelezen via KoboPlus.