RecensiesRomans

Het geheim van mijn man – Liane Moriarty

Lucia2051 views
het geheim van mijn man

Het geheim van mijn man is een vrouwenboek. Met drie vrouwen in de hoofdrol.

Cecilia’s verhaal is waar de titel op slaat; haar man heeft een geheim. Ze vindt het geheim in een brief waarop in het handschrift van haar man geschreven staat: ‘Voor mijn vrouw, Cecilia Fitzpatrick. Alleen openen na mijn dood.’ Wat zou jij doen?

Volgens de achterflap van het boek is Cecilia een succesvolle zakenvrouw, maar in de praktijk geeft ze één keer een Tupperwareparty. Niet echt een carrièrevrouw dus, maar wel een goede moeder en echtgenote. Cecilia heeft een karaktertrekje waar ik hard om heb moeten lachen: ze kijkt naar haar Tupperwarebakjes als ze het even niet meer ziet zitten. Gewoon, om zichzelf tot rust te brengen.

Daarnaast hebben we Tess. Haar man gaat vreemd en zij besluit tijdelijk bij haar moeder te gaan wonen met haar zoontje, Liam. Toevallig is dat hetzelfde dorpje als waar de andere twee hoofdpersonen wonen. Het is alsof ze een tijdreis naar haar verleden maakt en ze komt oud-klasgenoten, kennissen en een ex tegen die ze liever niet had gezien.

Tess had liever dat mensen van vroeger in het verleden bleven.

– Het geheim van mijn man

Ten slotte is daar Rachel. Haar dochter is achtentwintig jaar geleden vermoord en achtergelaten met een bloemenkrans op haar hoofd. Rachel probeert gelukkig te worden in het dorp, terwijl de moordenaar recht onder haar neus doorgaat met zijn leven. En zij weet zeker dat hij het is. Dat móet wel.

Het plot is slim opgezet en de hoofdstukken geven net te weinig weg, waardoor je door wil blijven lezen. De morele vraag die dit boek aan haar lezers stelt is: kunnen goede mensen tot slechte dingen in staat zijn? Of zijn goede mensen automatisch slecht als ze iets onvergeeflijks doen? Een sterk thema.

Toch verbaasde het me dat dit boek een internationale bestseller is. Ik vond de vrouwelijke karakters behoorlijk….Tja, laten we maar zeggen: je moet tegen het hoge huisvrouwgehalte kunnen. Persoonlijk had ik het beter niet kunnen lezen, het genre moet je echt liggen.

Eindoordeel: drie sterren. voor dit genre.
Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter