KinderboekenNon-fictieRecensies

Het gruwelkabinet door Dr. McAber – Tom Adams & Celcius Pictor

Iris346 views
Het gruwelkabinet door dr McAber - Readalicious

Hou jij van macabere verhalen? Bekijk je graag botten in een museum, ben je gefascineerd door de guillotine en ben je nieuwsgierig naar het Perzisch oorlogsmasker? Dan is het rariteitenkabinet van Dr. Kim McAber wat voor jou. Het gruwelkabinet is een verzameling rariteiten vanuit het oogpunt van de achterkleindochter van ontdekkingsreiziger en filosoof dr. McAber.

Dr. McAber

Ontdekkingsreiziger en filosoof dr. McAber leefde in de tijd van Queen Victoria, toen het hip was om een rariteitenkabinet te bezitten. Dit laatste deel is echt waar – het bezitten van een rariteitenkabinet was écht een hype onder rijke mensen. Maar dr. McAber heeft niet echt geleefd, het is een fictioneel figuur. Maar de rariteiten uit Het gruwelkabinet bestaan ook deels wel. Dit maakt Het gruwelkabinet een mix van feit en fictie, waardoor ik alleen maar nog meer geïntrigeerd raak wat wel en niet in iemands rariteitenkabinet zou kunnen liggen.

Artificialia, naturalia, magicae en meer

De rariteiten zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Denk aan bijzondere uitvindingen, of het masker van de Azteekse god van het vuur: Xiuhtecuhtli. Dit maakt Het gruwelkabinet een heel informatief boek, met allerlei gekke en bijzondere feitjes. Of denk aan het verhaal van de bewaarde middelvinger van Galileo, die daadwerkelijk te bezoeken is in het museum in Florence. Creepy! Maar ook zeer fascinerend: waarom heeft iemand deze vinger bewaard?! Tijdens het lezen van Het gruwelkabinet val je van de ene in de andere verbazing en wordt je alleen maar nóg nieuwsgieriger naar de bijzondere verhalen.

Geillustreerd

Maar Het gruwelkabinet is meer dan wat bijzondere verhalen: het is bijzonder geïllustreerd en heeft zelfs sprayed edges. De illustraties zijn bijzonder gedetailleerd en door het kleurgebruik – met vooral donkere (blauw)tinten en sepia – geven het meteen een extra touch. Een beetje zoals ook gedaan is met het kleurgebruik in de Netflix-serie Wednesday. Ik kan me dan ook voorstellen dat Het gruwelkabinet écht een boek is voor de Addams Family.

Conclusie

Van Waterlootanden (wát?) tot het Ma’nene-ritueel tot schouwspiegels: Het gruwelkabinet staat vol bijzondere (macabere) verhalen. Na het lezen van verschillende passages wilde ik maar één ding: meer weten over deze bijzondere zaken. Dus channel je inner Wednesday en leer meer over al deze vreemde en griezelige dingen.

Uitgeverij: Lemniscaat
Vertaler: Johanna Rijnbergen
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Het gruwelkabinet via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.