FantasyRecensiesYoung Adult

Het laatste licht – Jen Minkman

Iris690 views
Het laatste licht - Jen Minkman - Readalicious

Oh yes! Ik mocht mee doen aan de leesclub van Het laatste licht via Young Adults. Ik vind het altijd erg gezellig om mee te doen aan (online) buddyreads, en was erg benieuwd naar deze YA paranormal romance. Moira helpt haar zus en broer bij een Wicca-ritueel, maar belandt in een andere wereld. Maar ze kan maar niet stoppen met denken aan de knappe jongen in die wereld…

Tijdlijnen en dimensies

Tijdens het Wicca-ritueel gaan Moira en haar broer Tay en haar zus Tabby naar een speciale druïdencirkel. Moira weet niet wat ze verwacht, maar niet dat ze zomaar in een andere dimensie belandt. Daar ontmoet ze een vreemdeling: Hayko. Ze heeft er geen controle over, maar tijdens haar slaap blijft ze Hayko zien in haar dromen. De tijd in zijn dimensie loopt heel anders dan in die van haar, en het is een mysterie voor Moira hoe het werkt. Samen met haar broer, zus en beste vriendin Holly probeert ze uit te zoeken hoe het zit, en waarom ze Hayko blijft zien. Hij is namelijk zo wel érg letterlijk de man van haar dromen.

Het verhaal wisselt tussen de ‘gewone’ tijd en de tijd waarin Moira droomt. Door deze korte hoofdstukken en wisselingen heeft Het laatste licht een hoog verteltempo.

Religie en andere geloofsvormen

Moira’s zus doet aan Wicca, en Hayko blijkt een aanhanger te zijn van de Yezidi, en hij mediteert normaliter bij de Orde van de Pauw. Er komen allerlei engelen, religies en andere geloofsvormen aan bod. Aan al deze termen en achtergronden is te merken dat Minkman goed onderzoek heeft gedaan voor de worldbuiling van Het laatste licht. Er is niet zomaar een wereld verzonnen, er is heel goed nagedacht over de wereld waarin de roman zich afspeelt. Al deze geloofsvormen en dimensies geven de roman een paranormaal tintje en maakt het soms een beetje spooky. En een belangrijke referentie naar een andere enorme fantasy-franchise: “Niet allen die dwalen zijn verdwaald” – ik ben dol op intertekstuele verwijzingen dus bonus!

Romantiek en ritalin

Moira voelt zich prettig in het gezelschap van Hayko, en langzaam begint ze gevoelens voor hem te krijgen. Maar in haar eigen wereld heeft Moira al een relatie, met Patrick. Dit loopt alleen niet zo soepel: Patrick en Moira kibbelen vaak en ze heeft het gevoel dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Of is ze gewoon in de war door de bezoeken aan Hayko?

Een van de redenen dat de relatie tussen Moira en Patrick moeizaam verloopt, is de ADHD van Moira. Ze hebben namelijk beide een andere mening hierover. Voor Patrick is het iets wat opgelost moet worden met ritalin, zodat Moira rustiger is. Maar Moira worstelt met de bijwerkingen van de medicatie. Het laatste licht laat eerder zien wat de positieve kanten van ADHD kunnen zijn: Moira is creatief en kunstzinnig, en impulsief. Fijn dat een roman juist de positieve kanten belicht! Door haar contact met Hayko leert Moira meer op zichzelf vertrouwen. Hun romance is geen smutty liefde, maar juist gebaseerd op wederzijds vertrouwen en elkaar leren kennen.

Conclusie

Een beetje spooky, een beetje paranormaal, maar ook een sluimerende romance en fijne vriendschappen. Het laatste licht heeft een sterke worldbuilding en het verhaal van Moira en Hayko is sterk opgebouwd. Door de korte hoofdstukken ligt het tempo hoog en vlieg je door het verhaal heen. Deze nieuwe hardcover editie van Het laatste licht bevat ook een bonusverhaal, zodat het verhaal niet met een open einde eindigt, maar zodat je weet hoe het verder gaat met Moira.

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Dit boek heb ik ontvangen via Young Adults om mee te doen aan de leesclub in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.