RecensiesYoung Adult

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Iris1284 views
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel - Francine Oomen - Readalicious

Hoe overleef ik – vele millenials zijn opgegroeid met deze verhalen over Rosa. Van de brugklas tot je eerste vriendje, de Hoe overleef ik-serie wist raad en kon een hoop adviezen geven. Met Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel zien we Rosa en haar vrienden jaren later: ze zijn opgegroeid en op zoek naar zichzelf.

Millenials

Rosa heeft flink wat voor haar kiezen gehad de laatste jaren. Ze zit midden in haar quarterlifecrisis, en weet niet wat ze wil met haar leven. Dan besloot ze dat het tijd is voor verandering, en gaat het roer om! Voor veel millenials zal de quarterlifecrisis wel redelijk bekend zijn, en ook de onderwerpen waar Rosa en haar vrienden tegenaan lopen. Van studieschuld tot onverwachte zwangerschap: Oomen heeft duidelijk haar research gedaan.

Ik vond het wel jammer dat iedereen volledig met zichzelf in de knoop zit. Verdienden mijn jeugdhelden geen happy end? Er is veel ruimte voor mentaal welzijn, maar er lijkt geen rem te zitten op het verhaal. Er worden veel clichés aangehaald, zoals schurft in een studentenhuis, maar het éne na het andere zware onderwerp passeert de revue. Enneh niet iedere millenial zit met zichzelf in de knoop en grijpt meteen naar drugs. Ook vond ik de passages over abortus en het “erwtje” vrij eenzijdig. Wat meer inlevingsvermogen was hier wel passend geweest. Het voelde bijna alsof Oomen te veel grote onderwerpen wilde aankaarten in één boek.

Taalgebruik

De manier van vertellen beviel me niet echt. Vroeger wilde ik net als Rooz zijn en schrijven, maar ben wel over mijn ‘sorryknorrie’-fase heen. Het taalgebruik was gericht op tieners, en hoewel dat in de originele reeks heel passend was, voelde dat hier voor een meer volwassen publiek met wat heftigere onderwerpen als niet passend. Het boek bevat veel dialoog, e-mails, voiceberichten en zelfs teksten van ChatGPT. Dat laatste was wel onnodig: het voelt een beetje alsof je ouders te hard hun best doen om hip te blijven. En dat is nou niet de vibe waar je voor wilt gaan.

Nostalgie

Oké dus waarom zou je dit boek oppakken? Voor de nostalgie. Ondanks dat ik van veel zaken in Hoe overleef ik alles wat ik aan niemand vertel? met mijn ogen moest rollen, wist Oomen wel de hele Hoe overleef ik-vibe terug te toveren. Ik begon me weer dingen te herinneren over de eerdere boeken, over Rooz, Neuz, Jonas en Esther. Echt een hele fijne trip down memory lane.

Ook werd het duidelijk waar dit boek wel sterk in was: je verbonden voelen met de karakters. Rosa en haar vriendinnen gingen ondanks alles weer onder m’n huid zitten. Ze krijgen flink wat te verduren in dit boek, wat wel de nodige emoties opriep.

Conclusie

Lees dit boek voor de nostalgie, en niet voor de hoogwaardige kwaliteit. Vriendschap, familie en verandering zijn en blijven belangrijke thema’s in de Hoe overleef ik-reeks. Je moet wel echt even je tanden op elkaar zetten, maar je wordt toch wel weer nieuwsgierig naar Rooz en haar vrienden. Ik ben ook stiekem wel een beetje benieuwd naar de volgende delen, maar hoop dan op wat meer inlevingsvermogen van Oomen in de doelgroep.

Uitgeverij: Volt

Koop het boek Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.