FeelgoodRecensies

Hoe verzin je het? – Renée Olsthoorn

Iris288 views
Hoe verzin je het - Renee Olsthoorn - Readalicious

Daantje is er klaar mee. De Zuidas, de ratrace bij het advocatenkantoor waar ze werk, en met de liefde. Ze gooit het roer om en haalt haar moeder over om een wijn- en kaaswinkel in Frankrijk te beginnen. Ze moeten alleen nog het pand restaureren waarin de winkel komt. Maar oh la la, de aannemer en zijn zoon zijn wel très bon

Ik vertrek

Het plot van Hoe verzin je het? zou zo in een aflevering van Ik vertrek kunnen. Met één groot verschil: Daantje en haar moeder Iris lijken wat beter voorbereid. Niet alleen werkte Iris tot voor kort als docent Frans op een middelbare school, Daantje’s onlangs overleden vader zat in de Franse kaas- en wijnhandel in Nederland. Nu gaan Daantje en Iris het andersom doen: ze brengen de Nederlandse kazen en wijnen naar Frankrijk!

Voordat je begint in Hoe verzin je het? kun je beter eerst een bezoekje aan je lokale wijn- en kaaszaken brengen. Het water liep me regelmatig in de mond bij het lezen van dit boek. Niet alleen de winkel spreekt tot verbeelding, maar ook de lekkere ontbijtjes, lunches en diners die Daantje en Iris in Frankrijk nuttigen. Olsthoorn weet zo beeldend te schrijven dat het water me in de mond liep: ik had permanent trek tijdens het lezen van dit boek.

De aannemer

Om het prachtige blauwe pand wat Daantje op het oog heeft te verbouwen, huurt ze een lokale aannemer in. De aannemer Alain en zijn zoon Olivier zijn vakmannen en starten vol enthousiasme op de verbouwing. Maar Daantje én Iris krijgen het wel warm van deze mannen.

Het perspectief in Hoe verzin je het? wisselt per hoofdstuk tussen Daantje en Iris. Zo weet je al snel dat ze beide de mannen wel interessant vinden. Een beetje erg toevallig, maar ook wel érg grappig. Je moet er alleen niet te lang over nadenken, want als het goed afloopt… dan zou Daantje dus met haar stiefbroer daten?

Rouw en liefde

Maar rouw en opbloeiende liefde kunnen ook naast elkaar bestaan. Iris worstelt met haar gevoelens voor Alain. Kan dat al zo snel? Haar man is pas een half jaar geleden overleden en was haar grote liefde. Deze verhaallijn geeft extra diepte aan de feelgoodroman. De hoofdstukken waarin Iris worstelt en haar verdriet over haar overleden man uit, zijn aangrijpend. Toch wordt het verhaal nergens te zwaar. Iris’ gevoelens voor Alain worden langzaam ontdekt en de interactie tussen deze karakters is heel gevoelig opgezet.

Conclusie

Door de vlotte schrijfstijl en het wisselende perspectief vlíeg je door Hoe verzin je het? heen. Deze feelgood is leuk en luchtig, maar er komen ook heftigere onderwerpen aan bod. Toch wordt het boek nooit te zwaar, en is het de liefde en het Franse avontuur die de boventoon voeren.

Uitgeverij: April Books
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij bij een meet & greet met Renée Olsthoorn. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Hoe verzin je het? via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.