FantasyRecensiesYoung Adult

Hof van schaduw (Vampyria #1) – Victor Dixen

Iris413 views
Hof van schaduw (Vampyria #1) - Victor Dixen - Readalicious

Vampiers, Versailles en wraak – dat klinkt als een betoverende en huiveringwekkende combinatie. In Hof van schaduw, het eerste deel van de Vampyria serie, is Zonnekoning Lodewijk XIV niet gestorven, maar leeft hij verder als Schaduwkoning onder de vampiers. Wanneer Jeannes familie vermoord worden vanwege hun geheime activiteiten, zweert Jeanne wraak te nemen op de Schaduwkoning…

Vampiers

Van Dracula tot Twilight: vampiers hebben al jarenlang een grote rol in boeken. Wist je trouwens dat Dixen zelf ook dol is op vampiers in de literatuur? Dit vertelde hij in een interview tijdens het Vampyria event. In Hof van schaduw heeft Dixen een alternatieve realiteit gecreëerd: een waarin de Zonnekoning Louis XIV voortleeft als de Schaduwkoning van de vampiers. Hij zit al 300 jaar op de troon als het verhaal van Jeanne begint. Deze historische invalshoek zorgt voor extra flair bij het verhaal.

Versailles

Jeannes familie wordt vermoord, en Jeanne wil maar één ding: wraak. Ze doet zich voor als een barones en wordt toegelaten tot de school op Versailles waar jonge edelen worden opgeleid voor het hof. Het paleis en de beroemde tuinen worden uitgebreid beschreven, waardoor ik soms het gevoel heb dat ik er zelf rondloop en de Zonnekoning zelf kan ontmoeten. Alles is zó goed uitgewerkt, tot de menukaart voor de vampiers aan toe. Door deze mate van detail en filmische beschrijvingen waan ik me in Versailles.

Jeanne leert paardrijden, conversatietechnieken en andere zaken die van pas komen aan het hof. De lessen zijn vermakelijk – vooral de conversatietechnieken. Mijn favoriete scène bevat alle ‘plaats’-woordgrappen die Jeanne en Tristan op elkaar afvuren in een van hun gesprekken. Ook respect voor de vertaler Marga Blankestijn die dit zo leuk heeft kunnen vertalen!

Wraak

Maar Jeanne is helemaal geen likeable karakter: ze is bereid alles en iedereen op te offeren voor haar wraak. Tijdens haar tijd op de school maakt ze vrienden, maar ze is heel erg bereid om hen te verraden als het haar goed uitkomt. Hierdoor is het moeilijk om haar aardig te blijven vinden – al weet een goede twist later in het boek me toch te verrassen. Zal Jeanne’s karakter verder groeien in de serie?

Alle karakters krijgen precies genoeg achtergrond om ze levendig te houden (oké in het geval van de vampiers verkeerde woordkeuze 😉). Zo maken Naoko, Alexandre en Orfeo veel indruk op me – en ik ben ook heel nieuwsgierig hoe het hen verder vergaat. Hof van schaduw bevat heel veel potentieel voor komende boeken in de serie, en er worden allerlei intrigerende plotzaken opgezet waardoor je blijft lezen. Het verteltempo en de spanningsboog blijven hoog, waardoor het moeilijk is om het boek weg te leggen. En er wordt een voorschot gedaan voor het tweede deel aan het einde van dit boek, waardoor ik alleen maar nieuwsgieriger ben.

Conclusie

Ondanks dat ik Jeanne soms wat vervelend vond, maakt Dixen indruk met het scheppen van alle zeer gevarieerde en levendige karakters. De combinatie van Jeanne’s wraaktocht, de intriges en de vampiers is zeer vermakelijk – en dat allen tegen de filmische achtergrond van Versailles. Ik kan niet wachten op het volgende deel!

Uitgeverij: LS Amsterdam
Vertaler: Marga Blankestijn

Ook nieuwsgierig geworden? Koop het eerste deel in de Vampyria-reeks Hof van schaduw hier via bol.com, of ga naar je lokale boekhandel!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.