RecensiesRomans

Hogerop (The Partner Track) – Helen Wan

Iris279 views
Hogerop - Helen Wan - Readalicious

Ingrid Yung is het uithangbord voor diversiteit van advocatenkantoor Parsons Valentine: ze is Chinees-Amerikaans én vrouw. Maar achter de schermen is de sfeer minder tolerant. Als een aanstootgevend optreden tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje het imago bedreigt, probeert het kantoor de schade te beperken. Maar Ingrid komt in dubio: gaat ze voor het partnerschap bij de firma, of komt ze voor zichzelf op?

Advocatuur

Hou je van Suits? Dan is de sfeer van Hogerop precies wat je zoekt. Denk aan kantoren, partners, wolkenkrabbers en New York! Sinds ze een kind was, wilde Ingrid in New York werken, én advocaat worden. Als kind van gemigreerde ouders was ze de eerste in de familie die kon studeren, dus ze volgde haar dromen.

Inmiddels werkt Ingrid acht jaar bij Parsons Valentine, en is ze onderweg om partner te worden. Maar om dit te worden, zijn er allerlei dingen die je wel en niet moet doen. De sociale dynamiek op het advocatenkantoor is zó interessant om over te lezen. Van de kantine tot de kantoren tot de bedrijfsuitjes: overal moet je je op een bepaalde manier gedragen. Ingrid heeft dit geleerd en kent het tot in de kneepjes.

Discriminatie en racisme

Erbij willen horen betekent ook vaak je mond houden. Meelachen bij de iets te grove grappen, en niet opvallen als het niet nodig is. Er blijkt een behoorlijke dubbele standaard te zijn. Ingrid is als vrouw al een buitenbeentje. Om ‘one of the guys’ te zijn, volgt ze de regels. Ik kreeg hier wel Elle Woods-vibes van: in Legally Blonde probeert ze zich zo aan te passen dat ze niet opvalt, dat doet Ingrid ook. Want zo maakt ze kans op meer in het bedrijf.

Maar dan wordt Ingrid gekozen als hoofd van de diversiteitscommissie. Want Ingrid valt niet alleen op als vrouw, maar ook als etnische minderheid. Er is veel racisme op de werkvloer én in het dagelijks leven. Van spleetoog genoemd worden tot subtielere manieren. Dit geeft Hogerop extra body en zorgt ervoor dat het echt een dubbel zo interessant boek is. De manier waarop discriminatie wordt aangekaart in dit boek is echt een eye-opener. Want het verdwijnt niet als je stilletjes wegkijkt: je moet actief aan de slag om zo’n bedrijfscultuur aan te pakken.

Voor jezelf kiezen

Maar dan wordt Ingrid voor een keuze gesteld. Blijft ze wegkijken, of gaat ze voor de harde aanpak? Ze wordt min of meer gedwongen om hoofd van de diversiteitscommissie te worden, maar dat is niet de enige keuze die vóór haar wordt gemaakt. Wat als ze zelf haar lot in eigen handen legt en haar eigen keuzes gaat maken? Gaandeweg houdt Ingrid minder stil en haar karakter wordt steeds sterker, ze ontwikkelt zich. Hierdoor is ze een heel interessant karakter om over te lezen.

Conclusie

Hogerop is meeslepend en indrukwekkend, maar heeft ook zeker een belangrijke boodschap. Voor fans van Suits en Elle Woods die méér willen. Vriendschap, advocatuur en een klein beetje romantiek worden gecombineerd met kritiek. Want of het nou gaat om de kleine subtiele opmerkingen tot de ronduit grove beledigingen: discriminatie en racisme is nooit oké.

Uitgeverij: De Fontein
Vertaler: Saskia Peeters
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.