Non-fictieRecensies

Hygge voor thuis – Meik Wiking

Iris512 views
Hygge voor Thuis - Meik Wiking - Readalicious

Ben je al bekend met het Deense fenomeen hygge? Na de bestseller over dit Deense fenomeen is er nu een vervolg: Hygge voor thuis. Precies op tijd voor het najaar. Dus: ga naar huis, steek een kaarsje aan, zet een pot thee en ga zitten voor Hygge voor thuis. Want wat is hygge, en hoe kan je het toepassen in en rondom huis?

Wat is hygge?

Voor degene die niet bekend zijn met het eerdere werk van Meik Wiking: hygge komt oorspronkelijk uit Denemarken. Wiking omschrijft het als ‘de kunst van het scheppen van een fijne sfeer’. Ik denk dat het Nederlandse woord wat het meest in de buurt komt, ‘gezellig’ is – maar zelfs dat dekt de lading niet helemaal. Het idee is dat je, door een fijne sfeer, een gelukkiger en fijner leven leidt. Dit tweede boek, Hygge voor huis, gaat over hoe je van je huis je happy place kunt maken. ‘Met hygge maak je van een huis een thuis’, aldus Weiking.

Design

Wiking legt aan de hand van design uit hoe je je huis beter kunt inrichten – voor meer hygge. Hier moet je niet denken aan dure designerspullen – in een van de hoofdstukken vertelt hij juist over het belang van niet te véél kopen. De inrichting van je huis is belangrijk voor de hygge, en met de juiste inrichting kun je positieve invloed uitoefenen op je mood. Denk bijvoorbeeld aan een goed plan voor je lampen in huis, het creëren van hoekjes, of het fijn positioneren van je bank. Hoe leuk al die VT-wonen oplossingen ook zijn met een bank midden in de ruimte: vanuit het oogpunt van hygge is het juist beter om je bank met de rug naar de muur te plaatsen. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de praktijk en praktische tips leer je ook hoe jij meer hygge kan toepassen in huis.

Levendig

Maar waarin Hygge voor thuis uitblinkt is: het boek zelf is hyggelig. Wiking haalt studies aan, maar weet de informatie zo te verpakken dat het leuk en levendig is. Het boek staat vol leuke voorbeelden, maar ook verwijzingen naar populaire literatuur: denk aan Harry Potter’s kast onder de trap (dat zou best een hygge plek kunnen zijn) of de woningen van Tolkien’s hobbits. Ook maakt Wiking regelmatig grapjes: dit is geen saai non-fictie boek, ik zat regelmatig te gniffelen tijdens het lezen.
Daarnaast staat Hygge voor thuis vol met sfeervolle afbeeldingen en checklists op gekleurde pagina’s. Qua vormgeving weet Hygge voor thuis dus ook hygge uit te stralen!

Conclusie

Kan je huis wel wat meer sfeer gebruiken? Of wil je weten op welke manieren je je huis kan inrichten waardoor het meer hygge uitstraalt? Dan is Hygge voor thuis een aanrader. Maar ook als je er niet actief mee bezig bent: Wiking zorgt ervoor dat je op een andere manier naar je omgeving gaat kijken – en sommige zaken ook beter gaat waarderen.

Uitgeverij: Lev.
Vertaler: Barbara Lampe
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.