RecensiesRomans

Ik ben fan – Sheena Patel

Iris120 views
Ik ben fan - Sheena Patel - Readalicious

‘Ik stalk een vrouw op het internet die naar bed gaat met dezelfde man als ik.’ In Ik ben fan is een vrouw een affaire begonnen met een getrouwde man. Ze is zo geobsedeerd door hem én hun relatie dat ze zijn vrouw stalkt op haar social media kanalen.

Schrijfstijl

Het allereerste wat me opvalt aan Ik ben fan is de schrijfstijl. Het boek bevat korte hoofdstukken en de zinnen vloeien als spreektaal, het voelt soms alsof de hoofdpersoon rechtstreeks tegen je praat. Je moet er wel even inkomen, want daardoor leest het een beetje als een stream-of-consciousness. In deze monoloog neemt de hoofdpersoon je mee in haar leven, en in die van haar minnaar.

Ook komen er geen namen aan bod in Ik ben fan. Er wordt gepraat over ‘de man met wie ik wil zijn’. Dit zorgt ervoor dat het heel abstract is: het zou iedereen kunnen zijn. Deze manier van vertellen geeft het verhaal een extra laag, maar zorgt er wel voor dat je er even in moet komen. Het voelt een beetje alsof je wordt meegenomen in een geheim door een vriendin.

Stalken

Het stalken begint online, maar de hoofdpersoon bezoekt ook plekken waar de vrouw van haar minnaar zou zijn, en mensen die ze kent. Ze komt nogal obsessief over, zegt bijvoorbeeld ‘Soms overweeg ik op welke manieren ik wraak kan nemen.’ Ze gaat ellenlang door over alle opties en mogelijkheden van een brief sturen, inclusief alles wat fout kan gaan. Ze verliest haar eigen behoeftes totaal uit het oog en wil alles doen voor haar minnaar, maar ook hij heeft genoeg red flags. Je wéét dat het fout is wat ze doen, maar je kan niet wegkijken!

Tijdsgeest

De hoofdpersoon is geobsedeerd door de vrouw van haar minnaar. Door middel van haar social media kanalen weet ze heel veel over hun leven. Dit houdt je als lezer wel een spiegel voor: hoeveel weten mensen van mij op basis van wat ik online plaats? Zijn we ons daar wel bewust van? Hiermee past Ik ben fan perfect in de huidige tijdsgeest, waarin online aanwezigheid en influencers een grote rol spelen.

De hoofdpersoon bespreekt ook massaconsumptie, nepotisme en nog meer hedendaagse onderwerpen. Ondanks haar obsessie met haar minnaar, heeft ze ook een vriend. Maar ze durft hem niet te verlaten, omdat ze worstelt met haar biologische klok:

‘Ik dacht dat de tijd zich voor eeuwig uitstrekte, ik dacht dat ik de rest van mijn leven had om dit besluit te nemen, maar ik besef dat ik aan een klok gebonden ben en die tikt anders voor mij. Ik ben een vrouw.’

Conclusie

Ik ben fan is een intrigrerend boek vol red flags rondom de personages, maar je kan niet stoppen met lezen! De schrijfstijl moet je even inkomen, maar daarna wordt je meegenomen in het bizarre verhaal van Ik ben fan, en je kan niet meer wegkijken tot je weet hoe dit afloopt.

Uitgeverij: Uitgeverij Cossee
Vertaler: Hannalore Daudeij
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Lees ook de rest van de blogtour:

Koop het boek Ik ben fan via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.