KinderboekenRecensies

Ik praat als een rivier – Jordan Scott & Sydney Smith2 min leestijd

Iris99 views

In Ik praat als een rivier wordt de hoofdpersoon iedere dag wakker met de geluiden van woorden om zich heen, maar hij kan ze niet uitspreken zoals hij wilt: hij stottert. Met Ik praat als een rivier weet Jordan Scott een indringend verhaal neer te zetten, met waterverftekeningen van Sydney Smith.

Normalisering

Voor kinderen die stotteren is het belangrijk om te weten dat ze niet alleen zijn. Ook andere mensen stotteren, denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse zangeres Miss Montreal. Maar in kinderboeken komt dit onderwerp nog niet veel voor. Met Ik praat als een rivier kunnen stotterende kinderen zich identificeren en dit zorgt voor normalisering van het stotteren. Het is namelijk helemaal niet erg om te stotteren. Daarom brengt Ik praat als een rivier ook geen oplossing, maar meer identificatie. Zelf stotterde Jordan Scott ook als kind, en dit boek gaat voornamelijk over zijn eigen ervaringen.

Het fysieke van praten

Wanneer ik tegen iemand praat of iets vertel, voelt het zo normaal. Ik praat als een rivier laat zien hoe complex het systeem van praten eigenlijk is: je mond, je lippen, je tong, alles moet meewerken. Hier sta ik anders niet bij stil. De jongen uit het verhaal voelt zich bekeken wanneer de woorden niet willen vormen in de klas, en dit wordt zonder wijzend vingertje neergezet in de sterke vertaling van Edward van de Vendel.

Beeldend

De illustraties van Ik praat als een rivier zijn een lust voor het oog. Ze zijn prachtig ingetogen, maar laten wel heel beeldend zien hoe het voelt voor de jongen. Vooral de uitklapbare spread maakt indruk. De illustraties zijn als de rivier en als de jongen: borrelend, woelend en wervelend. ‘Dit is hoe mijn mond beweegt. Dit is hoe ik spreek. Zelfs de rivier stottert. Net als ik.’ Een rivier stroomt wel, maar is ook niet altijd vloeiend.

Conclusie

Met Ik praat als een rivier weten Scott & Smith een troostrijk boek neer te zetten waarin tekst en illustraties elkaar perfect aanvullen. Zo leer je kinderen dat stotteren niet erg is. Niet alleen voor stotterende kinderen, maar alle kinderen! Een boek van stil om te worden.

Uitgeverij: Querido
Vertaler: Edward van de Vendel
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Leest voornamelijk (historische) romans, young adult-literatuur en non-fictie. Houdt van verhalen die je meenemen naar werelden die niet bestaan, en van verhalen waarvan je anders naar de wereld om je heen gaat kijken. Wanneer ze niet met haar neus in de boeken zit, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.