FantasyNew AdultRecensiesYoung Adult

Iron Flame (The Empyrean #2) – Rebecca Yarros

Iris468 views
Iron Flame (The Empyrean #2) - Rebecca Yarros - Readalicious

Na de hype en alle feels van Fourth Wing, vond ik het toch even spannend om te starten met Iron Flame. Zou deel 2 net zo verslavend zijn? Wat gaat er gebeuren met Violet en Xaden? In Iron Flame staat Violet voor de ultieme loyaliteitstest: ze zal óf zichzelf moeten verloochenen en de man van wie ze houdt moeten verraden óf het eeuwenoude geheim van het college moeten ontrafelen.

Let op: deze recensie kan spoilers bevatten over deel 1: Fourth Wing. Lees ook mijn recensie van Fourth Wing.

Terug naar Basgiath

Fourth Wing eindigte met een enórme cliffhanger, en in Iron Flame wordt duidelijk wat dit betekent. Persoonlijk moest ik er de eerste honderd pagina’s wel weer inkomen. Wie was iedereen nou weer? Wat was nou precies de situatie? Gelukkig zijn de grote lijnen snel weer duidelijk, het was vooral alle namen waar ik weer in moest komen. Door het hele boek heen worden er veel nieuwe karakters geïntroduceerd en ik had een namenlijst wel prettig gevonden.

Wel bevatte mijn editie van Iron Flame een kaart en een overzicht over hoe de quadranten werken. Heel welkom! Ook vond ik het tempo soms wat meanderen, maar op een gegeven moment was ik weer helemaal hooked en zat ik ademloos te lezen.

Revolutie

Er is een revolutie gaande en Violet moet nu beslissen aan welke kant ze staat. Is ze trouw aan haar moeder en het Basgiath college, of vertrouwt ze Xaden? Hij blijft geheimen houden en het is moeilijk om hem te vertrouwen. Toch ligt de focus in Iron Flame niet op de romantiek, maar meer op de revolutie.

En op de draken! Tairn blijft een superleuke, stoere en grumpy draak (je zou bijna een grumpy-sunshine trope kunnen toeschrijven aan dit boek). Maar het is Adarna die de show steelt in Iron Flame. Ze is in de pubertijd en dit zorgt voor een hoop erg grappige scènes. Maar dan blijkt ook Adarna niet compleet eerlijk te zijn geweest, en wordt het boek alleen maar nóg interessanter…

Fantasie en realiteit

De combinatie van de magische wereld met draken, de academie, magische krachten en een revolutie zorgen ervoor dat Iron Flame zo meeslepend is. Maar het zijn de échte dingen en emoties die het boek extra sterk maken. Jaloezie, liefde, vriendschap, familie: deze thema’s komen ook voor in de echte wereld en hier kan je als lezer goed mee identificeren. Violet is een heel prettig karakter en je leeft heel makkelijk met haar mee, omdat er heel veel ruimte is voor haar gedachten en gevoelens in de boeken. De combinatie van deze zaken maakt de Empyrean-serie zo sterk.

Conclusie

Iron Flame bevat weer zo veel leuke, interessante en onverwachte twists dat ik alleen maar kan zeggen: ga dit boek lezen! Ik was zo snel weer helemaal hooked en het is weer zo’n boek waar ik niet zomaar overheen kom. De sterke combinatie van fantasie en realistische gevoelens, van draken en van liefde, zorgen voor een echte page-turner. En dan eindigt ook Iron Flame weer met zo’n enorme twist dat ik even moest bijkomen van het boek…

Uitgeverij: Little, Brown Book Group

Pre-order het boek Iron Flame: Een ijzeren vlam in het Nederlands al via SoManyPages, of bestel nu Iron Flame in het Engels via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.