Historische romansRecensiesThrillers

Jacht – Geert Klaasen

Iris354 views
Jacht - Geert Klaasen - Readalicious

Zacharias wordt door zijn werkgever uitgenodigd op het jacht van de laatste tsaar. Daar krijgt Zacharias – Ziggy voor vrienden – instructies om de andere gasten in de gaten te houden. Maar het lijkt dat geen een medepassagier toevallig op het schip zit… Wat is hier aan de hand? Jacht begint als een Agatha Christie-achtig mysterie op het jacht de Tsarevitsj, maar blijkt een complex en indringend familieverhaal.

Het jacht

Het Russische verleden uit de tijd van de tsaren spreekt tot de verbeelding – zo ook in Jacht. Ziggy mag meevaren op het enorme jacht van de laatste tsaar, maar niets is wat het lijkt op het jacht. Iedereen wordt in de gaten gehouden, en Ziggy kan niemand vertrouwen. Ik kreeg Agatha Christie-vibes hiervan, het enige wat je mist is een bijzondere detective. Je verwacht dat Poirot of Benoit Blanc ieder moment om de hoek komt kijken.

(Familie)geschiedenis

Het verhaal van Ziggy wordt afgewisseld met scenes waarin Sarah, de vrouw van Ziggy, hoort over de geschiedenis van haar man. Voor zover zij wist is haar man zeventien jaar geleden overleden na een auto-ongeluk, tot ze wordt gecontacteerd door een onbekende man. Hij vertelt dat Ziggy nog leeft, en vertelt over de tijd op het schip. Deze passages uit het heden en verleden gaan naadloos in elkaar over en maken Jacht nog spannender. Hierdoor blijf je lezen: wat is er aan de hand?

De situatie op de boot blijkt een stuk complexer in elkaar te zitten dan Ziggy op het eerste oog beoordeelt. Zonder al te veel weg te willen geven over het boek – doorlezen is het zeker waard. Jacht is veel meer dan een thriller: het is een indringende familiegeschiedenis die gaat van landgoederen in Engeland tot het circus van P.T. Barnum tot de Russische tsarenfamilie tot de Tweede Wereldoorlog. Er worden veel karakters geïntroduceerd, dus je moet wel je hoofd erbij houden.

Conclusie

Jacht wist me regelmatig te verrassen en is spannend tot het einde. De gebeurtenissen op het jacht, afgewisseld met de vraag hóe het grote plaatje in elkaar zit zorgen ervoor dat je blijft lezen. Klaasen weet de puzzelstukjes naadloos in elkaar te schuiven. Jacht is véél complexer (op een goede manier) dan ik had verwacht, en heeft veel indruk gemaakt.

Uitgeverij: Manteau / Standaard Uitgeverij
Dit boek heb ik ontvangen via New Book Collective in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Jacht via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.