Je plek tussen de sterren – Christopher De Pree & Sarah Scoles
Als kind was ik al gefascineerd door de sterren en het heelal. Ik hield mijn spreekbeurt over het heelal, wilde graag later astronaut worden en ik had (/heb) een sterrenkijker. Je plek tussen de sterren van Christopher De Pree en Sarah Scoles noemt zichzelf “een praktische handleiding die je helpt te begrijpen hoe onze thuisplaneet zich door het zonnestelsel beweegt en […] het is een boek dat je zal helpen meer bewust – meer mindful – te zijn van je aanwezigheid in het universum.” Daar werd ik wel nieuwsgierig van!
Opbouw
Gelukkig moet je niet in één keer mindful aanwezig zijn in het universum, Je plek tussen de sterren bouwt dit geleidelijk op. Je begint met het hoofdstuk ‘Jezelf oriënteren’, waarin je de basis legt. Hierin wordt je meteen bewust van je mobiele telefoon. En nee, dan niet (alleen) het feit dat je telefoon je kan afleiden, maar juist dat je gebruik kan maken van kompas-apps en sterrenkijk-apps. Hiervoor geeft het boek ook een aantal suggesties, super leuk!
Daarna leer je aan de hand van de hoofdstukken hoe je de verschillende windrichtingen herkent, maar ook alles over de zon, maan, de sterren en de planeten. De intermezzo’s vond ik bijzonder interessant, zo leer je meer over hoe er vroeger werd gekeken naar de sterren en hoe men daar gebruik van maakte. Daarnaast leer je met de intermezzo’s verschillende astrologen kennen uit allerlei regio’s van de wereld. Heel leuk, want liefhebbers kunnen dus ook nog het werk van die astrologen opzoeken om verder te leren.
Opdrachten
Je plek tussen de sterren bevat niet alleen informatie, maar ook een groot aantal opdrachten. Zo kun je ook echt zelf aan de slag met je nieuwe verworven kennis. Daarna komt altijd nog een mindfulnessoefening. Het is dus niet echt een leesboek, maar meer een leerboek. Door middel van de opdrachten leer je zelf de maan, sterren en andere zaken te herkennen.
De informatie wordt opgebouwd – je kan dit boek wel in één keer lezen, maar bij enkele oefeningen moet je juist de hemel vergelijken met de week erna, of wordt er aangegeven dat je beter pas met de oefening kan beginnen als je al bekend bent met de sterrenbeelden herkennen. Maar als je ongeduldig bent, is er ook regelmatig een snelle versie van de oefening te vinden.
De oefeningen worden geleidelijk complexer, totdat je zelfs kan leren hoe je kan varen op de sterren. Een vergeten vaardigheid voor veel mensen (behalve wanneer je de Disney film Moana hebt gezien).
Noorderbreedte
Als ik dan toch ergens kritisch over mag zijn: er wordt constant uitgegaan van lezers die op het noordelijk halfrond zijn. Bij de oefening met de zonnewijzer zelfs specifiek tussen 35 en 40 graden noorderbreedte. Maar in Nederland zitten we al ruwweg op 51 graden noorderbreedte. Wees je er dus van bewust dat sommige zaken op nét een andere plek staan wanneer je naar boven kijkt dan wanneer De Pree & Scoles dat deden. Maar op andere punten is er juist extra gedacht aan de lezers in Nederland en België, bijvoorbeeld bij de lijst aankomende maansverduisteringen of wanneer er apps werden aangeraden.
Conclusie
Voor de huis- tuin-, en keukenastronomen is Je plek tussen de sterren een aanrader: het is een informatief en leerzaam boek waarbij je ook zelf aan de slag kan. Zo leer je meer over het heelal en jouw plek erin, maar leer je er ook beter bij stilstaan.
Meer boeken over sterren en sterrenbeelden lezen? Eerder dit jaar las ik Het staat (niet alleen) in de sterren van Bente de Bruin. Lees hier ook de recensie.
Uitgeverij: HarperCollins Holland
Vertaler: Ruud van der Plassche
Dit ebook heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.
Koop het boek Je plek tussen de sterren via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.