RecensiesRomans

Kamer – Emma Donoghue

Lucia1434 views

Natuurlijk is er de verfilming ‘Room’, die supergoed is, maar het boek is beter! Wij mochten van Uitgeverij Rainbow een exemplaar recenseren.

De vijfjarige Jack en zijn moeder wonen in Kamer. De deur is op slot, met een code die ze niet kennen. Langzaamaan begrijp je steeds beter wat er aan de hand is. Jack en zijn moeder doen alles in Kamer. Als ze Oogstrekking doen turen ze door het zolderraampje naar buiten om hun ogen goed te houden, van de tv leert Jack woorden en ze doen samen karate. En iedere dag, doen ze Schreeuw. Dan schreeuwen ze naar het dakraam. Voor het geval dat iemand het hoort.

Ondanks dat het verhaal gaat over een ontvoering, is het hartverwarmend. De liefde van de moeder voor Jack is voelbaar. En omdat je het door de ogen van Jack beleeft, merk je heel duidelijk dat Jack niet beter weet. Zijn moeder probeert hem het best mogelijke leven te geven. 

Wat ik heel aangrijpend vond, was het taalgebruik van Jack. Omdat ze een televisie hebben, zegt hij regelmatig dat dingen alleen bestaan ‘in tv’. Totdat mam ‘ontliegt’ (zoals hij dat noemt) en vertelt dat er meer is. In Buiten. 

Als ik tien ben, ben ik volgewassen

Er waren ook delen van het boek dat ik op het puntje van mijn stoel zat. De enge ouwe Nick, de ontsnappingspoging. Dit verhaal heeft alles: spanning, een bijzondere setting en een fanatisch uitgewerkte moeder-zoonrelatie. Ik ga dit boek niet gauw vergeten.

Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter