Historische romansRecensies

Katharina’s keuze – Hanna Caspian

Iris557 views
Katharina's keuze - Hanna Caspian - Readalicious

Ik hou van verhalen over liefde op landgoederen zoals Katharina’s keuze van Hanna Caspian. Op het landgoed Greifenau woont graaf Donatus met zijn gezin, en een hele trits bedienden. Ze hebben allemaal hun eigen geheimen en gevoelens – je wordt meegenomen van de vertrekken van de gravin tot in de stallen aan het begin van de twintigste eeuw.

Familiesaga

Ondanks de titel Katharina’s keuze draait dit boek niet alleen om Katharina, de jongste dochter van de graaf. Er komen verschillende verhalen aan bod en je leert allerlei verschillende personages kennen. Hierdoor wisselt het perspectief veel en vaak zat hier meteen een (kleine) tijdssprong bij. Hierdoor vond ik het verhaal moeizaam op gang komen: je moet echt je hoofd erbij houden. Dit is geen easy read à la Bridgerton, maar eerder een complexere familiesaga met meerdere lagen.

Historie

De saga speelt zich af in 1913-1914, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De wereld verandert snel: de technieken komen snel op en zorgen voor een verandering in de wereld. Sommige mensen houden alles liever bij het oude, terwijl anderen vooruit kijken. De oudste zoon van de graaf Konstatin wil het land bewerken met nieuwe machines, maar niet iedereen wil hierin meegaan. Je voelt aan alles dat de tijd verandert en met de blik van nu maakt het heel interessant om de verschillende perspectieven hierop te lezen in Katharina’s keuze.

Klassenverschillen

Met de opkomst van de industrie komen ook veranderingen in de sociale kringen. De adel kijkt neer op de ‘nieuwe rijken’. Zo ook de gravin Katharina’s moeder. Ze wil niets liever dan haar dochter uithuwelijken aan de neef van de Duitse keizer. Aanzien en titels zijn belangrijk voor de adel en het is dus not done dat Katharina haar hart verliest aan een andere man, een van de ‘nieuwe rijken’. Haar broer Konstatin worstelt met dezelfde keuze en gevoelens: ook hij verliest z’n hart aan de dorpslerares Rebecca.

Huishouden

Maar het draait niet alleen om de adel: ook onder het personeel zijn problemen. De hoofdbutler heeft een geheim, de stalmeester drinkt te veel, de dienstmeisjes schuiven de schuld in elkaars schoenen – er zijn veel verhaallijnen die dit boek allemaal extra interessant maken. Ook dat van Albert, de nieuwe koetsier- chauffeur, die weer op zoek is naar zijn eigen verhaal. Dit alles maakt Katharina’s keuze een zeer gelaagde roman.

Romantiek

Eerlijk gezegd had ik meer romantiek verwacht in dit boek. Katharina’s keuze is geen liefdesverhaal van Katharina – het is een verhaal over liefde, maar van haar hele familie. Niet alleen de romantiek komt aan bod, maar ook andere worstelingen over liefde zoals het hebben van een minnaar, onbeantwoorde liefde, liefde van ouders. Ik had door de titel wel een heel ander soort boek verwacht: meer rechtlijnige romantiek en een minder complex verhaal.

Conclusie

Ik ging Katharina’s keuze lezen met het idee dat ik een romantisch verhaal ging lezen, maar dit is juist een hele gelaagde familiesaga over veranderende tijden, klassenverschillen en liefde. Het is even inkomen met de vele namen en informatie op het begin, maar daarna laat het verhaal je niet meer los.

Uitgeverij: Oceaan
Vertaler: Jolanda te Lindert
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.