RecensiesRomans

Kerstmis in het duincafé – Debbie Johnson

Iris1235 views
Kerstmis in het duincafé

It’s beginning to look a lot like Christmas… Dus nóg een recensie van een kerstboek bij Readalicious! De roman Kerstmis in het Duincafé van Debbie Johnson kwam als volledig kerstpakketje (mét kerstkaart) bij mij thuis, en dat nodigde meteen uit tot lezen…

De Grinch

Becca Fletcher heeft haar hele leven al een hekel aan kerst. Dit jaar gaat ze naar haar zus Laura, om kerstmis met haar gezin door te brengen in het Duincafé. De twee zussen zijn tegenpolen: Laura is huiselijk en warm, en Becca is een feestbeest en spendeert haar tijd liever alleen. Dit is al duidelijk wanneer Becca aankomt bij haar zus:

Even sta ik aan de grond genageld en ik voel mijn vastberadenheid verslappen; angst giert en fladdert door me heen als een mot die opgesloten zit in mijn borst. Ik kan nog ontsnappen, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Mijn eenzaamheid en ik kunnen nog in mijn knalrode Suzuki Swift springen (mijn speelgoedautootje, volgens mij zus) en weer de snelweg opscheuren.

Becca wil niets liever dan kerstmist overslaan, maar ondanks haar negatieve attitude tegenover kerst, familie en andere gezelligheid, ga je toch met haar meeleven. Becca heeft humor en een gezonde dosis zelfspot (ik heb regelmatig hardop zitten lachen tijdens het lezen van Kerstmis in het duincafé), waardoor haar attitude niet frustrerend is, maar haar tegenzin juist grappig wordt voor de lezer. De warme chocomel en personeel en vrienden van het Duincafé weten Becca’s bevroren hart toch een beetje te ontdooien, en wanneer het duidelijk wordt waar haar attitude vandaan komt, kun je niets anders dan hopen dat Becca een fijne kerst krijgt.

Potentiële ramp

Ondanks dat kerstmis the most wonderful time of the year is, voorziet Becca een “potentiële ramp”. Deze potentiële ramp komt in de vorm van Surfer Sam, een knappe, Ierse bewoner van Dorset. Becca krijgt allerlei gekke gedachten wanneer ze naar hem kijkt:

Ik ga zitten en zwijg, want ik ben bang dat als ik iets zeg, ik iets ongepasts met een slagroomspuitbus zal voorstellen.

Hij is zó charmant dat Becca niets anders kan dan voor hem vallen, ondanks dat ze zo haar best doet om hem op een afstandje te houden. Maar de magie van kerstmis slaat het Duincafé niet zomaar over…

Conclusie

Kerstmis in het Duincafé is een meeslepend en ontroerend boek dat de grootste grinch nog kan laten lachen om Becca. Zet de warme chocomel maar vast klaar, want dit boek wil je écht lezen deze kerst.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter