RecensiesThrillers

Kettingreactie (Jack Ryan) – Tom Clancy & Mike Maden

Iris595 views
Tom Clancy Kettingreactie

Ik ken Jack Ryan vooral van de onwijs succesvolle filmfranchise met Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck, en Chris Pine die allemaal eens Ryan hebben gespeeld. Zouden de boeken net zo spannend en filmisch zijn? Met Kettingreactie weten Clancy & Maden je mee te nemen in het verhaal van Ryan, die inmiddels president is, en zijn zoon Jack Ryan Junior.

Spanning

Clancy en Maden weten de spanning goed op te bouwen. Mysterieuze ontploffingen en een aanslag in Barcelona lijken op het eerste oog niets met elkaar te maken te hebben, of toch wel? Jack Junior is na een klus in Barcelona op vakantie, wanneer er een bom afgaat in het restaurant waar hij net was. Jack kan het niet loslaten en gaat op onderzoek uit. Waar de lokale politie denkt aan groeperingen die voor de Catalaanse onafhankelijkheid strijden, en weinig andere opties onderzoekt, boekt Jack meer vooruitgang in zijn onderzoek. De aanslag blijkt onderdeel van iets veel groters te zijn, en al snel is Jack niet meer veilig. De spanning is goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je wil weten hoe het verder loopt.

Ondertussen heeft Jack Senior, president van de Verenigde Staten, zijn eigen problemen om zich zorgen over te maken: vrachtschepen verdwijnen zomaar van de radar en blijken te worden gebombardeerd, maar door wie of wat? Al snel wordt het een race tegen de klok om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe aanslagen plaatsvinden… Door middel van (veel!) verschillende oogpunten ontvouwt het verhaal zich langzaam. Waar je als lezer wel realiseert dat dit iets met elkaar te maken moet hebben, duurt het even voordat de personages de touwtjes aan elkaar weten te knopen. Kettingreactie leest als een film en ik denk dat dit verhaal zich ook goed leent voor (weer) een adaptatie.

Details

Kettingreactie staat vol met details, bijna aanwijzingen voor de films. Alle pistolen worden met merk en typenummer genoemd, voor de liefhebbers. En de ene na de andere scene worden voorwerpen niet als voorwerp genoemd, maar met hun merk erbij: de Vitamix-blender staat op het Carrara-aanrecht en daarnaast staat de Peloton-hometrainer. Ik zie ook de toegevoegde waarde van deze merknamen niet, het leidt alleen maar af.

Maar het is niet alleen merknamen: vele scenes zitten vol extra informatie. Met een volledige pagina aan uitleg over de tijgerhaai, tot de volgende passage: “Het 102.000 ton (draagvermogen) zware vaartuig werd aangedreven door een 93.000 pk tweetaktdieselmotor die ver benedendeks dreunde. Met deze snelheid verbrandde hij negentig ton brandstof per dag om de zesbladige schroef van koperlegering met een diameter van tien meter rond te malen.” Dit haalt regelmatig de snelheid uit het verhaal en dat vind ik zonde.

Geheim agent

Jack Ryan Junior opereert als een (geheim) agent, en zijn manier van doen is erg interessant om te lezen. Van hoe hij de omgeving scant, tot alle technologische ontwikkelingen waar hij op stuit die een gevaar kunnen vormen voor de wereld: dit maakt Kettingreactie een heel interessant boek.

Conclusie

Met wat minder details was ik weg geweest van Kettingreactie, maar nu stoorde ik me regelmatig aan de overmatige uitleg. Dit verhaal zou het perfect doen als een film, waar alle product placement minder opvalt, en ondanks alles wilde ik toch heel graag weten hoe het af zou lopen.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaler: Joost van der Meer en William Oostendorp
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.