RecensiesThrillers

Kind 44 – Tom Rob Smith

Samantha1461 views

Soms heb je van die titels die je vaak voorbij ziet komen. Dat komt natuurlijk niet i de minste plaats doordat het onderwerp je interessant lijkt. In het geval van Kind 44 is dat zeker zo. Het onderwerp intrigeerde me, want Rusland en seriemoordenaar, maar om de een of andere reden was ik er gewoon nooit aan toegekomen. Tot uitgeverij Rainbow een exemplaar opstuurde (waarvoor dank).

Spoiler over mijn recensie: ik kan alvast verklappen dat ik dit boek een schoolvoorbeeld vind van een échte literaire thriller. Soms zie je deze stempel op een kaft pronken terwijl je je afvraagt wat het literaire aspect er precies aan is. En natuurlijk, waarschijnlijk is dat ook best subjectief. Voor mij is Kind 44 echt een literaire thriller. En dan te bedenken dat de Britse auteur Tom Rob Smith nog geen dertig was toen het boek verscheen. Knap staaltje werk. Misschien dat het meehielp dat zijn moeder Zweeds is: heeft hij toch was Scandinavisch thrillerbloed door zijn aderen vloeien.

Kind 44

Zoals je je vast al bedacht hebt, gaat dit boek over een seriemoordenaar die het op kinderen heeft voorzien. De setting van de thriller is heel interessant: het speelt zich af in en vlak na de tijd waarin de dictator Jozef Stalin regeerde. Smith duikt daardoor diep in het regime, de samenleving en de manier waarop iedereen moest (over)leven. Eigenlijk heb je ook niet veel engeltjes in het boek. De protagonist, Leo Demidov, is net zo moraal discutabel als de rest. Dat maakt zijn persoonlijke reis des te krachtiger: natuurlijk is hij degene die toch het spoor van de kindermoorden begint te volgen, ook al zouden seriemoordenaars in de ogen van de Russische inlichtingendiensten een ‘westers verzinsel’ zijn.

Ja, ik ben enthousiast over dit boek. Het is absoluut geen snelle, razendspannende thriller. Het is wél een gelaagde thriller, vol onderhuidse spanning en opbouwende nieuwsgierigheid. Je reist met Leo mee en verwondert je door alles wat er gebeurt. Want goh, wat voelt dit boek levensecht. Je ruikt, proeft en voelt wat Leo voelt. En dat is lang niet altijd plezierig.

Tom Rob Smith heeft een debuut neergezet om jaloers op te zijn.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter