RecensiesRomans

Een klein leven – Hanya Yanagihara

Lucia2873 views
een klein leven yanagihara

Nadat ik dit boek uitgelezen had, heb ik een half uur naar schrijfster Hanya Yanagihara gegoogeld. Wat voor leven moet je hebben, wil je zó’n verhaal schrijven? vroeg ik me af, maar ik kwam niet veel over haar te weten. Ze is een Amerikaanse schrijver met Hawaiiaanse roots en schreef dit tweede boek binnen anderhalf jaar.

Het boek begint gemoedelijk en stelt je voor aan vier vrienden: knappe acteur Willem, dikke kunstenaar JB, architect Malcolm en tenslotte de spil van dit verhaal: advocaat Jude. Over Jude vraag je je gelijk af: wat is er met deze jongen gebeurd? Nou, een hoop, blijkt al na tweehonderd van de zevenhonderdvijftig pagina’s. En gelukkig geeft de schrijver jou als lezer zoveel bladzijdes om het misbruik, de eenzaamheid, automutilatie en zijn gebrekkige lichaam te verwerken.

Yanagihara pakt de opbouw van het verhaal slim aan. Ze bouwt een sterkte spanningboog en doseert de rauwe onderwerpen zo, dat ze je als lezer tot een voyeur maakt die steeds meer wil weten. Het verhaal kent ook lichtpuntjes, die je extra goed bijblijven, omdat de rest van het verhaal zo donker is. Jude wordt een gevierd advocaat, redt zich alleen, maar of hij aan de eenzaamheid zal ontsnappen…?

Rechtvaardigheid is voor gelukkige mensen, voor mensen die de mazzel hebben een leven te hebben geleid dat meer door zekerheden werd gekenmerkt dan door grilligheid.
Quote uit: Een klein leven

Conclusie
Het is een verhaal dat je lang bijblijft, dat door je hoofd spookt voor je in slaap valt en waarna je (na het uitlezen) weer even moet bijkomen. Soms heb ik hardop ‘au’ geroepen, wilde ik niet verder lezen, omdat ik wilde dat de wreedheid stopte. Toch is het het beste boek dat ik in lange tijd heb gelezen.

Beoordeling: vijf sterren


Leest, schrijft en bewondert. Haar laatste roman is 'De geur van een moeder'. Haar debuutroman 'Niemand zoals hij' verscheen in 2020. Deze roman is genomineerd voor de Hebban Debuutprijs 2020. Ze publiceerde verder bij Extaze, De Revisor en De Optimist. Heeft een schrijverswebsite.

Laat een reactie achter