Het Kremlin – Catherine Merridale
Denk je aan Rusland, dan denk je aan het Kremlin. Dat heb ik in ieder geval. Desondanks weet ik er niet zoveel over. Ja, je ziet het Kremlin weleens in films. Maar verder? Daarom greep ik mijn kans toen ik het boek Het Kremlin van de historica Catherine Merridale op de lijst van Uitgeverij Rainbow zag staan. Normaliter lees ik eigenlijk alleen historische romans en non-fictie over de Tweede Wereldoorlog, maar ik besloot mijn horizon te verbreden.
Merridale gaat helemaal terug naar het begin voor dit boek. Dat biedt een interessant kijkje in enerzijds de bouw van het Kremlin en anderzijds het leven in Moskou in die tijd. Moskou stond amper op de kaart en moest veel opboksen tegen Kiev. Vandaar dat Moskouse leiders Italiaanse architecten over lieten komen om aan een indrukwekkend fort te werken, dat uiteindelijk het Kremlin werd. Maar het gaat in dit boek niet alleen om het gebouw. Het gaat ook om politiek en machtsstrijden: soms moest ik denken aan de boeken van Philippa Gregory over, onder andere, de Rozenoorlogen (je weet wel, met de Tudors). Mannen trouwden zoveel mogelijk met vrouwen van andere mannen in machtsposities om hun eigen naam hogerop te krijgen.
Cultuurverschillen
Een van de redenen dat ik het boek wilde lezen, is omdat Rusland heel anders is dan onze cultuur. De mensen, het land… in niets is het zoals hier. Je begrijpt een cultuur denk ik beter als je de geschiedenis een beetje kent. En eigenlijk is het in dit boek al snel duidelijk dat Rusland al eeuwenlang met types als Poetin te maken heeft, maar dan in varianten die vaak ook nog veel erger waren.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit boek niet geschreven is met het doel te plezieren, maar om te informeren. Tenminste, zo komt de tekst over. Niet zo vreemd, gezien het beroep van Merridale. Wil je meer weten over Rusland, Moskou en het Kremlin, dan is dit boek zeker een aanrader. Laat je je liever meeslepen in de vorm van een historische roman, dan moet je dit werk wellicht aan je voorbij laten gaan.