FeelgoodRecensies

Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman

Iris315 views
Langste. Kerst. Ooit. - Lisette Jonkman - Readalicious recensie

Lisette Jonkman staat bekend als een van de queens van de feelgood, en ik had nog nooit een boek van haar gelezen. Op het Feelgoodfive event raakte ik aan de praat met SimpelBoekReview en zij vertelde dat Langste. Kerst. Ooit. écht heel leuk was. Dus die nam ik mee naar huis: voor op de kerst-TBR!

Time loop

Ik was wel een beetje huiverig om te beginnen aan Langste. Kerst. Ooit. De time loop is een van m’n minst favoriete tropes en dit hele boek is een time loop. Noëlle is dól op eerste kerstdag. Maar dit jaar loopt álles in de soep: ongenode gasten, er breekt brand uit en de vliezen van haar zus breken tijdens het hoofdgerecht. Gelukkig is er altijd een morgen… Maar als haar wekker gaat, is het alwéér eerste kerstdag! Normaal mag het van Noëlle wel altijd kerst zijn… Maar dit jaar niet!

Noëlle komt vast te zitten in een time loop. Van die eerste eerste kerstdag ging mijn bloeddruk al door het plafond: ik snap hélemaal waarom Noëlle zich zo opvreet. Hoeveel kan er mis gaan? En dan is er weer een eerste kerstdag en nóg gaat alles niet goed. Iedere dag zijn er toch complicaties!

Jonkman weet de situaties vol humor te beschrijven. Ik herken een hoop van mezelf in Noëlle met haar lijstjes en planningen, waardoor ik dus met stoom uit m’n oren zat te lezen. Invested much? Maar ik word wel in het verhaal gezogen en kon het boek niet meer wegleggen.

Leermoment

Maar Noëlle zit niet zonder reden in een time loop: ze moet hier iets van leren. Waar ze eerst denkt dat het een kans is om wél een perfecte kerst te krijgen, leert ze daarna over de ware kerstgedachte en over zichzelf. Ondanks de herhaling weet Jonkman de dialogen interessant te houden en ontwikkelt het karakter van Noëlle iedere eerste kerstdag meer.

Ook al gaat een deel van de eerste kerstdag steeds hetzelfde en komen verschillende dingen terug, leer je Noëlle (én haar relaties met haar gasten) steeds beter kennen. Ieder dag gaat er namelijk ook iets nét anders dan gisteren. Zo leer je ook over Noëlle’s verleden en waarom eerste kerstdag zo belangrijk is voor Noëlle. Ik ga al snel met haar meeleven. Het verhaal bevat veel meer body, details en diepgang dan ik van tevoren had ingeschat.

Familiedynamiek

Het leukste van kerstboeken is meekijken hoe iemand anders kerst viert. Het voelt toch een beetje alsof je aan tafel zit bij een andere familie en stiekem mag meekijken. De familiedynamiek is interessant en zorgt ervoor dat je beter begint te begrijpen waarom Noëlle haar kerst zo strak plant.
Hierdoor ga je wel met andere ogen kijken naar de bijfiguren en hun reacties. Deze bijfiguren zijn trouwens ook heel volledig neergezet: ondanks dat de focus op Noëlle ligt, leer je hen ook beter kennen bij iedere eerste kerstdag. Alle karakters zijn ook zó leuk!

Conclusie

Ik denk dat Langste. Kerst. Ooit. me wel uit de loop heeft gehaald van de tegenzin tegen time loops. Uiteindelijk lukt het Noëlle toch om de loop te doorbreken. De combinatie van de humor, karakterontwikkeling, romantiek én kerst zorgen voor een heerlijke (soms herkenbare) kerstroman. Maar wel een met meer diepgang dan je op het eerste oog zou denken. Aanrader voor onder de kerstboom!

Uitgeverij: LS Amsterdam

Koop het boek Langste.Kerst.Ooit. via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.