RecensiesThrillers

Layla – Colleen Hoover

Iris1021 views
Readalicious Colleen Hoover Layla

Colleen Hoover staat voornamelijk bekend om haar romans, maar met Layla gooit ze het over een hele andere boeg. Deze paranormale thriller draait om Layla en Leeds. Toen ze elkaar ontmoetten, dacht Leeds dat hij de liefde van z’n leven heeft ontmoet. Maar na een noodlottig ongeluk is ze niet meer hetzelfde. Om hun relatie te redden neemt Leeds haar mee naar de B&B waar ze elkaar hebben leren kennen, maar daar krijgt Leeds een band met Willow en raakt hij steeds verder verwijderd van Layla…

Paranormale thriller

Waar Hoover normaal heel sterk is in het neerzetten van een liefdesrelatie, ben ik van Layla minder overtuigd. De romantische scènes zijn sterk als altijd en ook de beginnende band van Leeds en Willow weet ze goed te schetsen. Maar dit genre is verder niet aan mij besteed: ik heb regelmatig met veel vraagtekens zitten lezen en de ene na de andere plottwist wordt in het verhaal gegooid, waardoor het nog ongeloofwaardiger wordt. Wanneer Leeds en Layla aankomen in de B&B, lijkt het er wel te spoken, maar de waarheid is veel complexer dan dat met verwisselde zielen tot het overnemen van lichamen. Wellicht dat dit voor een andere lezer wel werkt, maar persoonlijk merkte ik dat dit genre me niet lag.

Spanningsboog

De spanningsboog in Layla is wel sterk opgebouwd. Het begint al met een nieuwsgierig makende eerste zin: “Ik heb twee lagen ducttape over Layla’s mond geplakt voordat ik naar beneden kwam, maar ik kan nog steeds haar gedempte geschreeuw horen als de detective plaatsneemt aan tafel.” Meteen denk je: waarom ducttape? En waar komt de detective vandaan? Hoover weet zo wel je nieuwsgierigheid te wekken! Langzaam ontvouwt het plot en wordt het duidelijk waarom een – nogal sketchy – detective aanwezig is en het niet raar vindt dat er iemand in de slaapkamer wordt vastgehouden. Door middel van twee verhaallijnen laat Hoover zien hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Leeds

Het karakter van Leeds komt niet heel sympathiek over en hij maakt aan de lopende band keuzes die niet goed te praten zijn. Dat weet hij, maar toch gaat hij ermee door – tot op het punt dat hij dus Layla vastbindt aan een bed. Het emotionele geweld wat Leeds zijn vriendin Layla aan doet, maakt het ongemakkelijk om Layla te lezen. Waarom gaat hij zo ver en stopt hij niet? Iemand tegen haar wil vasthouden kan toch niet de oplossing zijn? Maar de oplossingen van Leeds gaan nog veel verder dan dit, maar het verhaal probeert dit toch goed te praten. Desondanks vond ik Layla vrij disturbing.

Conclusie

Waar andere boeken van Hoover mij zeker konden bekoren, was ik niet weg van Layla. Ondanks dat het verhaal vlot is geschreven en ik door het boek heen vloog, waren de vele (paranormale) plottwists en het karakter van Leeds niet aan mij besteed. Hoe het verhaal ontvouwt is duidelijk goed over nagedacht, maar ik lees toch liever haar romantische boeken.

Uitgeverij: Zomer & Keuning
Vertaler: Tamara Haagmans
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.