RecensiesThrillers

Liever het bloed – Michael Bennett

Iris367 views
Liever het bloed - Michael Bennet - Readalicious

Liever het bloed is een thriller met een andere achtergrond dan andere boeken in mijn kast. Het speelt zich namelijk af in Auckland, Nieuw-Zeeland. Hana Westerman is Maori en politie-inspecteur. Wanneer ze een filmpje ontvangt van een anonieme afzender, weet ze nog niet dat dit het begin is van een klopjacht op een seriemoordenaar…

Maori

De proloog schept meteen verwachtingen – deze speelt zich af in 1863 en zes mannen poseren voor een foto bij een boom. Maar dit is bloederiger én tragischer dan het op het eerste oog lijkt: in de boom hangt het lichaam van een Maori-man.

De culturele gebruiken van de Maori ademen door dit boek en vormen een belangrijk deel van de plot. Niet alleen is politie-inspecteur Hana ook Maori, ook de seriemoordenaar lijkt zijn slachtoffers met een reden uit te kiezen. Er wordt veel gewerkt met voetnoten, waarin verschillende Maori-gebruiken en gezegdes worden uitgelegd. Dit geeft het boek een extra dimensie.

Kolonialisme ligt aan de grondslag van deze moorden. De onderdrukking door de witte indringers wordt al geschetst in de proloog, maar het wordt duidelijk hoe zoiets doorwerkt in de huidige tijd. Er is nog steeds veel sprake van discriminatie, iets wat de seriemoordenaar duidelijk dwars zit. Maar niet alleen de seriemoordenaar: ook Hana worstelt met haar identiteit en haar plicht.

Spanning

De spanning wordt goed opgebouwd en Bennet weet je snel in het verhaal te trekken. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van Hana, maar er zijn ook hoofdstukken vanuit het perspectief van de dader, een slachtoffer en de dochter van Hana. Gecombineerd met het hoge tempo wordt hierdoor je nieuwsgierigheid snel gewekt. De dader lijkt namelijk een plan te hebben, waardoor je geïntrigeerd bent wat er achter zit. Ik heb Liever het bloed in één adem uitgelezen.

Conclusie

De combinatie van spanning om de seriemoordenaar, het persoonlijke rondom inspecteur Hana en de Nieuw-Zeelandse setting maken Liever het bloed een fijne page-turner. Je wordt in het verhaal getrokken en leert meer over Maori-gebruiken – ik kijk uit naar meer werk van Michael Bennett!

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaler: Catalien van Paassen
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.