Zoals ik jullie al vertelde, zat in de Illumicrate box van augustus de nieuwe roman van Ali Hazelwood: Love on the Brain. Na gezwijmeld te hebben bij De liefdeshypothese, kon ik niet wachten om aan weer een academische romance te beginnen! En om meteen met de deur in huis te vallen: ik kon Love on the Brain niet wegleggen en heb ‘m binnen één dag uitgelezen.
Academische wereld
Net als De liefdeshypothese speelt Love on the Brain zich af in de academische wereld. Bee Königswasser is neurowetenschapper en denkt bij alles ‘What would Marie Curie do?’. Wanneer ze door NASA wordt gevraagd om de lead te zijn bij een nieuw project, is ze door het dolle heen. Maar dan blijkt dat ze de co-lead is, met haar oude klasgenoot en vijand Levi Ward.
De academische wereld is een hele leuke en interessante setting. Hazelwood kaart het gebrek aan genderdiversiteit in de academische wereld regelmatig aan. Bee is zich namelijk zeer bewust van haar positie als vrouw in een kamer vol mannen. Zaken als mansplaining, worden onderbroken omdat je een vrouw bent, of dat men alleen naar je luistert wanneer een mannelijke collega je back-up geeft: het komt allemaal aan bod. Mannen zeggen vaak dat zulke zaken meevallen, maar ik kan ze van harte aanraden om Love on the Brain te lezen, zodat ze ook kunnen zien wat de impact van zulk gedrag is.
Maar er zijn meer zaken in de academische wereld waar kritisch naar wordt gekeken. Ook de standaard toetsen die men moet maken om in bepaalde scholen of gebieden te kunnen werken, worden onder de loep genomen. Intelligentie staat niet gelijk aan goed scoren op zo’n test. Ik vind het heel knap van Hazelwood, die zelf ook werkzaam is in de academische wereld, dat ze deze zaken kan en durft aan te kaarten. Hiermee krijgt Love on the Brain meteen een extra diepere laag.
Book boyfriend
Nog een reden om ook je partner Love on the Brain te laten lezen? Iedereen wil wel een book boyfriend zoals Levi Ward. Move over Aaron (The Spanish Love Deception) en Adam (De liefdeshypothese), er is een nieuwe swoon-worthy book boyfriend in town! Want vanaf de eerste pagina voel je gewoon: Levi heeft altijd een crush gehad op Bee. En wie wil dat nou niet, een man die áltijd al van je heeft gehouden?
Het zijn de kleine dingen waardoor je ook voor Levi valt. De manier waarop hij over Bee praat, hoe hij achter haar staat bij haar beslissingen, hoe hij voor zijn vrienden klaarstaat – er is niets slechts te zeggen over Levi, behalve dus dat hij fictioneel is 😉 Hazelwood legt zo de lat héél hoog voor de niet-fictionele mannen.
Feitjes
Maar Levi is niet het enige karakter waar je van gaat houden: ik wil een speciale shout-out voor Bee’s assistente Rocío, die vol met geweldige (duistere) feitjes zit en een geweldig karakter is. Maar ook Bee’s kennis over Marie Curie en alle feiten over hoe verschillende delen van het brein werken – als lezer leer je ook heel veel van Love on the Brain. Ik ben meteen geïnspireerd: zou jij niet ook willen trouwen in je laboratorium-outfit, net als Marie Curie?
Conclusie
Hazelwood weet op een perfecte manier een luchtige romance neer te zetten, vol met minder luchtige topics. Kritiek op de academische wereld, hoe familie je vormt, het belang van vrienden (en katten), een NASA-lab én een perfecte mannelijke protagonist zijn de ingrediënten voor Love on the Brain. Er is nog zó veel wat ik over Love on the Brain zou kunnen zeggen om het de hemel in te prijzen, maar ik heb liever dat je die tijd gebruikt om nú naar de boekhandel te rennen en het boek te gaan kopen. Geloof mij maar, je krijgt er geen spijt van. 😉
Uitgeverij: Sphere for Illumicrate (bekijk hier de volledige inhoud van de illumicrate box)