FeelgoodNew AdultRecensies

Make You Mine This Christmas – Lizzie Huxley-Jones

Iris405 views
Make you mine this christmas - Lizzie Huxley-Jones

In de november box van Illumicrate (bekijk de volledige unboxing hier) zat een queer kerstromance: Make You Mine This Christmas. Deze feelgood zit vol met mijn favoriete dingen: kerstmis, fake dating en romantiek. Haf ontmoet Christopher op een feestje, en om hem te redden doet ze alsof ze zijn vriendin is. Maar wanneer ze mee gaat naar zijn familie voor kerstmis, loopt het gigantisch uit de hand…

Kerstmis

Ik hóu van kerstromantiek. The Holiday kan je ook prima in de zomer kijken, en afgelopen herfst zat ik ook gezellig kerstfilms te Netflixen. Dus Make You Mine This Christmas past wel in mijn straatje. Het bevat alles waar je van droomt: (schoon)familieperikelen, kersttradities, een kerstmarkt en kussen onder de mistletoe. Dat is ook waar het hele probleem mee begint: Haf is samen met haar goede vriendin Ambrose op een feestje als ze Christopher ontmoet. Wanneer ze onder een mistletoe staan, kussen ze. Toevallig ziet Christopher’s ex Laurel dit, en ze doen alsof ze daten…

Tropes!

Nou ben ik dol op romantische tropes (lees ook hier over mijn favorieten). Die zitten er volop in Make You Mine This Christmas! We beginnen met fake dating – maar dit is niet zoals altijd. Waar meestal de karakters bij de fake-dating trope voor elkaar vallen, valt nu Haf voor Kit, de zus van Christopher… En dat is ook érg ongemakkelijk! Want ondanks dat Haf en Kit niet aan het daten zijn, spat de chemie van de pagina’s af. Je moet er niet te serieus over nadenken, maar je weet één ding: dit kan niet goed aflopen. Nou moeten Haf en Christopher ook een bed delen, maar dit zorgt dus niet voor de normale seksuele spanning zoals bij andere romantische feelgood boeken. Het is juist vriendschap die opbloeit terwijl ze fake daten.

Maar extra leuk is dat Huxley-Jones ook verwijst naar de tropes: ze weet duidelijk waar ze mee bezig is!

Romantiek en vriendschap

Liefde komt in Make You Mine This Christmas in meerdere vormen. Romantiek en vriendschap zijn twee verschillende, want de karakters lijken allemaal op een of andere manier perfect bij elkaar te passen. Wanneer Haf de ex Laurel beter leert kennen, matchen ook zij heel goed. Oh en zij kan het natuurlijk ook vinden met Haf’s vriendin Ambrose. Eigenlijk zijn alle karakters heel erg likeable – misschien wel iets te, maar het blijft een kerstromance, daar verwacht je eigenlijk niets anders.

Queer

Wat me snel opviel in Make You Mine This Christmas was het inclusieve taalgebruik. Een aantal karakters werden standaard met ’they’ aangesproken. Ik heb een aantal (Nederlandstalige) queer romantische boeken gelezen, maar daar was dit niet het geval. Dus heel veel liefde voor het gebruiken van inclusieve taal! Daarnaast zijn de karakters ook niet allemaal hetero: Haf zelf is biseksueel, Kit is lesbisch en er zijn meer karakters die fluïde omgaan met hun seksualiteit. Queer personages én inclusief taalgebruik zijn wel extra pro’s in Make You Mine This Christmas.

Conclusie

Dus: zin in een lieve queer kerstmis romance met ook heel veel vriendschap? Dan is Make You Mine This Christmas een aanrader!

Uitgeverij: Hodder Studio, hardback by Illumicrate.
Dit boek zat in de Afterlight by Illumicrate november box van 2022. Bekijk ook de unboxing video op Instagram als je de volledige box wil zien.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.